Previous
  Next

  De aflossingsvrije hypotheek is tegenwoordig heel populair. Deze vorm van hypotheek is voordelig, want het zorgt voor lage maandelijkse lasten.

  Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

  Aflossingsvrije hypotheek

  Aflossingsvrije hypotheek

  Bij het afsluiten van de aflossingsvrije hypotheek, hebt u de mogelijkheid om niets op de hoofdsom af te lossen, gedurende de looptijd van maximaal 30 jaar. Als u toch wilt aflossen, is het mogelijk om een bepaald percentage van de oorspronkelijke hoofdsom, bijvoorbeeld tien procent te betalen. De aflossingsvrije hypotheek gaat vaak gepaard met een andere vorm van hypotheek. Wel wordt u bij het aangaan van een volledige aflossingsvrije hypotheek of vanaf een bepaald bedrag door de hypotheekverstrekker verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. De hypotheekschuld wordt dan bij het overlijden gedeeltelijk of geheel gedekt door een bepaald bedrag.

  Nut van overlijdensrisicoverzekering

  Deze vorm van verzekering wordt vaak onderschat. De terugbetaling kan namelijk in het geding komen bij het overlijden van één van de eigenaren. Door het aangaan van een overlijdensrisicoverzekering vermindert men dat risico, want in geval van overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd dat het hypotheekbedrag verlaagt.

  Populair

  De aflossingsvrije hypotheek wordt door de consumenten steeds vaker op prijs gesteld. De belangstelling voor dat soort hypotheek is dan ook in vijf jaar met vijftig procent gestegen. In zes van de tien gevallen wordt er een aflossingsvrije hypotheek aangevraagd. De lening wordt pas afgelast aan het eind van de looptijd. De aflossing wordt naar de toekomst toe doorgeschoven. Het uitstellen van de aflossing, is voordeliger voor de aanvrager, want hij geniet van een maximale fiscale aftrek. Door het aangaan van een aflossingsvrije hypotheek betaalt u enkel de rente en zijn de lasten laag. Van alle hypotheekvormen die de banken kunnen aanbieden heeft de aflossingsvrije hypotheek dus de laagste lasten. Gedurende de looptijd moet u niets aflossen. De aflossing gebeurt bij verkoop van de woning of bij het aangaan van een andere hypotheek.

  Executiewaarde

  De aflossingsvrije hypotheek zal nooit hoger zijn dan een bepaald percentage van de executiewaarde van het huis, meestal bedraagt het percentage tussen 50 en 90%.

  Voordelen

  1. Gedurende de looptijd geniet u van de maximaal aftrekbare lasten
  2. Er wordt geen dure spaarverzekering verbonden aan de hypotheek
  3. De maandelijkse lasten blijven laag

  Nadelen

  1. Het hypotheekbedrag wordt gedurende de hele looptijd op een hoog niveau gehouden
  2. Bij het overlijden wordt er geen uitkering uitbetaald, als er geen overlijdensrisicoverzekering was afgesloten

  About the Author

  >