Auto importeren

Zijn auto’s echt goedkoper in het buitenland? Het kan interessant zijn om eens te vergelijken wat de prijzen zijn in het buitenland en hoeveel je eventueel kunt besparen door een auto te importeren. Als je al weet welke merk en model jij wilt hebben, loont het de moeite om eens te kijken of je hetzelfde model voor minder geld kan vinden een ander EU- land.
Je kan dan terecht bij de Europese Commissie of beter gezegd raadpleeg je het rapport dat elk jaar door de Commissie wordt samengesteld. In dit rapport worden de adviesprijzen van autoproducenten van alle EU lidstaten vergeleken. Bij het berekenen kijk je overigens best naar de nettoprijs aangezien btw van land tot land verschilt. Wie een auto wil importeren in België moet wel het Belgische btw-tarief (21 procent) betalen. Stel u wilt een Opel Corsa kopen. In België betaal je voor dit model 12.240 euro (zonder btw), in Portugal koop je hetzelfde model voor slechts 9.893 euro. Er moet natuurlijk rekening gehouden worden met de transportkosten. Maar ook dichterbij vind je hetzelfde model voor minder geld. In Frankrijk kost de Corsa volgens de adviesprijzen 11.263 euro en in Nederland 11.390 euro (beide zonder btw). Door een auto te importeren vanuit het buitenland betaal je een pak minder geld en als je hem nog eens in een van de buurlanden vindt, heb jij minder transportkosten.

Auto importeren: waar moet je op letten?

• In een andere EU-lidstaat betaal je de prijs exclusief btw. Van zodra de auto geimporteerd is in België moet men 21 procent Belgische btw betalen.
• Als je een auto koopt van een particulier moet er geen btw betaald worden.
• Let er wel op dat de verkoper jou alle belangrijke documenten overhandigt:

1. aankoopfactuur (aankoopbewijs) met vermelding van de prijs, een beschrijving van de wagen, datum van aakoop, de betalingswijze,…
2. inschrijvingsbewijs als de wagen al werd ingeschreven
3. Europees certificaat van overeenstemming

Overbrengen naar België

Je hebt natuurlijk niets aan zo’n auto als je hem niet kunt importeren.Er bestaan verschillende mogelijkheden om de wagen veilig naar België te overbrengen. Je kan een aanhangwagen gebruiken, je kan hem inschrijven en de definitieve nummerplaten gebruiken (als je gemakkelijk naar de verkoper kan terugkeren) of beroep doen op een transportfirma. Een andere oplossing zijn de transitplaten. Transitplaten zijn tijdelijke nummerplaten die je kan gebruiken om tot België te geraken met je geimporteerde auto. Verzamel best op voorhand informatie over hoe je dergelijke nummerplaten kan bestellen en wat de prijs ervan is. Vergeet ook niet dat je jouw nieuwe auto moet verzekeren om ermee naar huis te kunnen rijden.

About the Author

>