Bank crisis

Niemand zal nog ontkennen dat de banksector een heuse crisis meemaakt. Ook in België hebben de banken met een zware crisis te kampen. De vrije val van het KBC- aandeel en de plannen voor een ‘bad bank’ – u hoort en leest allerlei verontrustende berichten. Maar wat moeten de gewone spaarders en beleggers doen op zulke crisismomenten?
De regering doet haar best om de crisis op te lossen en geen paniek te zaaien. Het feit dat slecht nieuws druppelsgewijs wordt bekendgemaakt, wekt echter niet echt het vertrouwen. Ook de oprichting van een ‘bad bank’ die zich zal ontfermen over alle probleemkredieten wordt als verontrustend ervaren. De beleggers en spaarders beginnen te twijfelen aan hun strategieën. Ondanks het specifieke situatie in het banksector blijft een aantal algemene regels gelden.

1. Bank crisis: Beleggen op de beurs

Beleggen op de beurs is een risicovolle activiteit – dat weten we al langer. En in tijden van crisis daalt het vertrouwen in de beurs nog meer. De meeste mensen willen momenteel niets te maken hebben met de beurs en daaraan gelinkte bancaire producten, zoals fondsen. De beurs volledig uitsluiten vormt echter geen oplossing. Een mogelijke oplossing is enkel investeren in staatsbons. Bij de staatsbons kunt u rekenen op ijzersterke garanties van de Belgische Staat. Een ander voordeel is de hoge liquiditeitsgehalte van de staatsbons. U kunt ze op elk moment kopen en verkopen op de markt. U hoeft ervoor ook niet naar de bank te gaan. Een klein minpunt bij zoveel voordelen is dat u met staatsbons geen spectaculaire winsten zult verkrijgen. Momenteel leveren de staatsbons die in december vorig jaar werden uitgegeven tussen 2,65 en 3,40 procent op.

2. Bank crisis: Verzekeringen

De uitgevers van tak-21 producten garanderen dat het geld dat u inbrengt volledig beschermd is. En dit geld voor elk bedrag, hoe hoog het ook is. De opbrengsten van een tak21- verzekering variëren van jaar tot jaar. Vorig jaar bedroeg de netto opbrengst gemiddeld 4 procent. U moet zich voor een tak21- product weliswaar wenden tot een bank.

3. Tastbare beleggingen: goud en vastgoed

Goud is een tastbare en schijnbaar veilige belegging. Maar ook deze vorm van belegging heeft een aantal nadelen. Ten eerste is goud echt duur. Een kilogram goud kost rond de 21.000 euro. De goudkoers is ook redelijk onstabiel. Zo kostte in maart vorig jaar één ounce goud nog 1.000 dollar terwijl de prijs nu nog slechts 850 dollar bedraagt. In het verleden daalde de prijs soms zo sterkt dat 1 ounce slechts voor 35 dollar verhandeld werd. En bovendien brengt goud op zich geen intresten of dividenden op. Hetzelfde geldt ook voor zilver en diamant.
Als u voor beleggingen in vastgoed gaat, hangt uw winst volledig van uw eigen kunnen en kennis af. U moet het geluk hebben om een goede locatie en pand te kiezen. Vastgoed is ook nog een bijzonder ‘illiquide’. Gemiddeld moet men 115 dagen wachten tot een pand verkocht is.

About the Author

>