Bankieren en e-banking

Bankieren op papier of e-banking

Bankieren via het Internet in plaats van bankieren op papier wint tegenwoordig steeds meer aan populariteit. Al ruim negen miljoen Nederlanders hebben hun vertrouwd manier om transacties te doen opgegeven, met andere woorden ze kiezen voor digitaal bankieren in plaats van bankieren op papier. Niet alleen verlost het u van de bankafschriften, het betekent ook dat niemand u nog kan ouderwets noemen als u aan e-banking doet. Maar deze nieuwe manier van bankieren heeft ook nadelen.

Nadelen van e-banking

E-banking kwam in een negatief licht te staan onder andere het faillissement van de IJslandse bank Icesave. Bij deze bank kregen de klanten geen afschriften maar konden uitsluitend online bankieren. Als de bank in problemen kwam, werd de site van de bank tijdelijk stilgelegd. De bank wou namelijk voorkomen dat de rekeningen werden leeggehaald. Toen realiseerden de rekeninghouders dat er geen enkel schriftelijk en dus tastbaar bewijs van hun spaarsaldo. En bij bankieren op papier zouden ze wel een schriftelijk bewijs hebben van hun spaarkapitaal.

E-banking versus bankieren op papier

E-banking is veel praktischer in vergelijking tot bankieren op papier. U kunt 24 uur per dag transacties doen en deze transacties verlopen zeer snel. Een minpunt is echter het gebrek aan veiligheid. Banken hebben geavanceerde technieken om de veiligheid van transacties te garanderen. Bij een bank bent u dus maximaal beschermd tegen cybercriminelen. Ook al wordt u slachtoffer van fraude de bank staat garant voor de gevolgen. Bij e-banking kan men zeggen dat de fraude te wijten is aan onvoldoende beveiliging van de rekeninghouder zelf.

Vaak moet men ook betalen om afschriften thuis te krijgen. Andere banken bieden het nog steeds gratis aan. In de toekomst zal bankieren op papier vermoedelijk duurder worden om u aan te sporen tot bankieren via het Internet. Bij sommige banken, onder andere bij Rabobank en Postbank kunt u e-banking en bankieren op papier combineren. Bij de Rabobank krijgt u bijvoorbeeld één keer per maand afschriften als u uw banktransacties regelt via het Internet. Bij de meeste banken zijn afschriften echter voorbehouden aan bankieren op papier en ontvangt u bij e-banking geen afschriften.Zoals al eerder vermeld is digitaal bankieren ook voordelig voor de banken zelf, want zo kan men besparen op hun personeel en op filialen. Vele kleine locale vestigingen worden gesloten. Steeds meer bankgebouwen zijn niet meer berekend op veel mensen die transacties willen verrichten in de bank of geld opnemen en richten zich steeds meer op e-banking.

About the Author

>