Batterijen

Niets is vervelender wanneer de batterij van jouw GSM of laptop op het belangrijkste moment het begeeft. Enkele simpele tips kunnen helpen om de levensduur van batterijen aanzienlijk te verhogen. Tegenwoordig gaan de batterijen veel langer mee. Bovendien zijn vele toestellen nu voorzien van bijkomende, externe batterijen.
Misschien heb je het al zelf ondervonden dat batterijen na enkele maanden veel minder krachtig worden. Dit geld zowel voor gsmbatterijen als voor laptopbatterijen. Door zich te houden aan enkele regels kunt u zorgen dat batterijen zo lang mogelijk meegaan.

Nieuwe batterij opladen

Een nieuwe batterij moet eerst volledig opgeladen worden. Een “Nickel Cadmium” batterij – aangeduid met NiCd moet 16 uur opgeladen worden. Een moderne “Lithium lon” batterij moet slechts 5 à 6 uur opgeladen worden. Ook de tweede, derde en vierde keer dat je de batterij oplaadt, moet je het gedurende enkele uren extra doen. Je moet dus blijven opladen ook al zegt jouw GSM dat hij opgeladen is en gaat het lampje van jouw laptop uit.

Herlaad op tijd

Een ander verschil tussen oude NiCd batterijen en moderne Lithium batterijen is dat NiCd best opgeladen worden als ze volledig leeg zijn, het toestel moet dus eerst uitvallen. Maar met nieuwe batterijen moet je anders te werk gaan, deze moeten herladen worden wanneer de batterijmeter tot één blokje zakt.

Op juiste temperatuur bewaren

De prestaties en levensduur van een batterij hangt af van de temperatuur. Een batterij gaat zeer snel stuk door een langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. De beste temperatuur is rond 20 graden. Laat jouw toestel nooit in de zon liggen en stop hem nooit in jouw broekzak.

Gebruik de juiste oplader

Meestal staat in de handleiding dat je een toestel enkel mag opladen met een oplader van dezelfde merk. Dit is niet een truc om meer te verkopen, dit is gegrond. Een ander lader zal jouw toestel niet doen ontploffen, maar op langer termijn kan het leiden tot negatieve gevolgen voor de prestatie van de batterij. Indien je toch een lader van een ander merk wilt kopen, let dan op alle gegevens (voltage, ampère). Deze gegevens moeten overeenkomen. Verander van lader als jij merkt dat de batterij erg warm wordt.

Beste bewaarplaats batterijen: koelkast

Als je van plan bent jouw toestel een lange tijd niet te gebruiken, laad dan de batterij volledig op en haal ze uit het toestel. De beste bewaarplaats voor batterijen is een koele en droge plaats: een koelkast is dus perfect om batterijen te bewaren.

Laptop zonder batterij gebruiken

Laptopgebruikers verwijderen thuis of op kantoor best hun batterij uit hun computer. Zo wordt het niet verder opgeladen en blijven de prestaties op peil.

About the Author

>