Budgethypotheek

Mensen denken bij een voordelige hypotheek in de eerste plaats aan de rente. Dat hebben de hypotheekaanbieders opgemerkt. Tegenwoordig bestaat er namelijk een budgethypotheek.

De Budgethypotheek

De Budgethypotheek wint steeds aan populariteit. U kunt deze vorm van hypotheek bij steeds meer aanbieders afsluiten. Een andere naam voor Budgethypotheek is Basishypotheek of Voordeelhypotheek. Het is een relatief goedkope hypotheek met een lagere rente. Maar deze lagere rente kan ook nadelig uitwerken voor de consument want door de lagere rente zijn de beperkende voorwaarden van deze hypotheek veel ongunstiger. Deze ongunstige beperkende voorwaarden kunnen de consument soms in de problemen brengen.

Beperkende voorwaarden budgethypotheek

Wat moet u zich voorstellen bij beperkende voorwaarden van een budgethypotheek:

 • Hypotheekrente

U kunt de hypotheekrente uit de offerte niet meer veranderen. Ook al daalt de rente nadat u de offerte hebt laten opstellen en is de hypotheekakte nog niet gepasseerd, u moet de rente die vaststaat in de offerte betalen.

 • Beperkte keuzes hypotheekrente

Er zijn maar een paar rentevaste periodes mogelijk.

 • Hypotheektype

Het aanbod van hypotheekvormen waaruit u kunt kiezen is beperkt

 • Maximum hypotheek

Het maximale hypotheekbedrag is bij een Budgethypotheek beperkter dan bij een gewone hypotheek.

 • Verhuisregeling

Als u verhuist, geldt de huidige lage rente niet voor uw nieuwe woning. Sterker nog als u bij verkoop kunt instappen op een lagere rente moet u een boete betalen.

 • Bedenktijd

U krijgt weinig bedenktijd om uw hypotheek te bepalen.

 • Bouwdepot

Een bouwdepot kan worden uitgesloten, zodat u de hypotheek niet kunt gebruiken om een nieuwe woning te bouwen.

 • Provisie

Let ook op de provisies die u zult moeten betalen.

 • Boetevrij aflossen

Boetevrij aflossen is vaak beperkt mogelijk of helemaal niet mogelijk.

 • Bijkomende verzekeringen

Soms wordt moet u  bijkomende verzekeringen of premies afsluiten die de hypothee k onnodig duur maken. Laat u ook niet misleiden door kortingen zoals de 15% actie van de Postbank.

Goedkope hypotheek

Een Budgethypotheek is het voordeligste wanneer u zeker bent dan er niets zal veranderen aan uw financiële situatie. Blijft u in hetzelfde huis wonen, zonder extra af te lossen dan is de Budgethypotheek een goede keuze. Bent u minder zeker over de toekomst dan is de Budgethypotheek minder geschikt voor u. Het is niet alleen het rentebedrag dat de hypotheek voordelig maakt. Bij een Budgethypotheek is de rente wel laag maar zult u waarschijnlijk te maken hebben met een hoog boetebeding bij een vervroegde aflossing. Als u bijvoorbeeld verwacht dat u binnenkort een groot bedrag krijgt via en erfenis of iets anders dan kiest u beter een andere vorm van hypotheek in plaats van een Budgethypotheek.

About the Author

 • Hypotheken vergelijken schreef:

  Er zitten inderdaad wel een aantal nadelen aan een budgethypotheek. Zo moet je de hypotheek snel rondkrijgen. Verder moet je de rente in de offerte blijven betalen, ook als tussentijds de rente gedaald is. Als je na een tijdje wilt verhuizen kun je de lage rente niet meenemen naar je nieuwe woning. Soms moet je zelfs een boete betalen als je je huis tussentijds verkoopt. En er zijn per renteverstrekker meer voorwaarden aan verbonden, ook bijvoorbeeld rond het mogen gebruiken van de hypotheek voor verbouwingen.

 • >