Combinatie hypotheek

De meeste mensen kiezen niet voor één vorm van hypotheek maar voor een combinatie hypotheek. Zo sluit vrijwel niemand een volledig aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek. Men kiest dus voor een combinatie van hypotheken. Door een combinatie hypotheek af te sluiten kun je de voordelen van verschillende hypotheekvormen combineren om zo de perfecte hypotheek te vinden. Alle combinaties zijn mogelijk, maar de meeste mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of levenhypotheek.

Waarom willen de meeste mensen een aflossingsvrije hypotheek, die de meest populaire hypotheekvorm is, combineren met iets anders? Een aflossingsvrije hypotheek is heel voordelig omdat je niets hoeft af te lossen en dus lagere maandlasten hebt. Een volledige aflossingsvrije hypotheek is echter alleen mogelijk als het totale hypotheek bedraagt 50 tot 75 procent van de executiewaarde bedraagt. En aangezien de meeste mensen meer willen lenen moeten ze vaak een combinatie hypotheek afsluiten.

Combinatie hypotheek

In principe zijn alle combinaties mogelijk, maar in de praktijk bestaat een combinatie hypotheek uit een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een leven-, spaar-, of beleggingshypotheek.

Voordelen combinatie hypotheek

  • Je kunt aflossen en tegelijkertijd de maandlasten laag houden door middel van de aflossingsvrije hypotheek.
  • Je hebt meer bestedingsruimte in je huidige situatie.
  • Bruto en netto lasten blijven constant (bij onveranderd rentepercentage)
  • Hypotheekrente aftrek is maximaal gedurende de hele looptijd

Voordelen combinatie spaarhypotheek

Een aflossingshypotheek gecombineerd met een spaarhypotheek biedt de meeste zekerheid terwijl je bij de andere combinatie hypotheken iets meer risico loopt. Als je een spaarhypotheek combineert dan weet je welke geldbedrag vrijkomt. En spaarhypotheek dempt  ook de effecten van een rentewijziging op de maandlasten.

Nadelen combinatie hypotheek

  • Je loopt het risico van een restschuld bij een waardedaling van je huis.
  • Uitkering van aflosconstructie is alleen onder bepaalde voorwaarden belastingvrij.

Een combinatie hypotheek neemt ook de nadelen over van de verschillende hypotheekvormen. Een beleggingshypotheek of een levenhypotheek verschaft geen zekerheid over het eindbedrag. Een spaarhypotheek heeft een iets hogere rente en ook het oversluiten van een spaarrente kan negatieve gevolgen hebben.

About the Author

>