Design kopen

In dit artikel geven wij u tips om design te kopen, iedereen weet immers dat designmeubelen nooit goedkoop zijn. Bij designartikelen zijn drie eigenschappen essentieel: het juiste materiaal, de wijze waarop ze gemaakt zijn en natuurlijk een goede vorm.
De negen tips bij het kopen van design.

1. Kiezen voor een goede signatuur

Bij het kopen van design, is het zeer belangrijk om te kijken of het meubelstuk gesigneerd is. Omdat designmeubelen zo duur zijn, gaat u best enkel voor erkende ontwerpers. In België is het bijvoorbeeld Willy Van der Meeren en in Frankrijk is het Charlotte Perriand. Maar er zijn ook nieuwkomers zoals de Australiër Marc Newson.

2. Een goede merk kopen

Meubelen ontworpen door bekende en erkende designers moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Dus is het zeker verstandig om design bij de grote merken te kopen, zoals Durlet, Vitra, Molteni of Cassina en Knoll. Deze grote merken beschikken over het recht op onwerpen van o.a Verner Panton, Maarten Van Severen en Charles & Ray.

3. Gesigneerde meubelen kopen

Als je design koopt, koop dan gesigneerde meubelen. Op een stoel vind je de label bijvoorbeeld onderaan, op de zitting. Daar vindt je de naam van de ontwerper en de fabrikant. Het jaartal moet er ook zeker vermeld zijn. Soms vind je onderaan op de zitting ook het nummer van de beperkte oplage.

4. Kopen bij gevestigde namen

Als u design koopt, doe het best in een winkel met een goede reputatie.

5. Certificaat aanvragen

Niet minder belangrijk is een certificaat. U moet het aanvragen als u een design op aanvraag koopt. Een serienummer van de zogenaamde limited edition is ook nuttig. Het is namelijk zo, dat als er geen exacte oplage is bekend, er zonder enige limiet verder ‘exclusieve’ meubelen geproduceerd kunnen worden.

6. Opletten voor namaak

Bij het kopen van design is het ook belangrijk om geen namaak aan te schaffen. Om de producten te kunnen controleren kunt een kijkje nemen op de site www.plagiarius.com. De Franse Musée de la Contrefaçon is ook een goede middel om namaak op te sporen.

7. Investeren vanaf het begin

Een duur meubel kopen, betekent een investering. Daarom raden wij u aan om vanaf het begin hét meubelstuk te kopen. Een veelgemaakte fout is dat men zich vaak laat verleiden door de lagere prijs en een meubel van slechtere kwaliteit aan te schaffen.

8. Weet wat u koopt

De catalogussen van veilingen vormen een onuitputtelijke en betrouwbare bron van informatie. Zo weet u wat u koopt en bent u op de hoogte van de prijzen. Deze catalogussen stellen u ook in staat om te bepalen of een meubelstuk voor een lagere of hogere prijs verkocht was.

9. Specialiseer u

Als u voor design hebt gekozen, is een specialisatie in bepaalde stijl aan te raden. U kunt zich bijvoorbeeld specialiseren in de Scandinavische meubelen van de jaren 50. Een specialisatie kan een echte collectie opleveren, anders hebt u gewoon een losse verzameling van objecten.

About the Author

>