Echtscheiding

De echtscheiding, welke gevolgen heeft deze op financieel vlak voor een echtpaar? Nog steeds blijft de vrouw de zwakkere partij bij een scheiding. Dit geldt ook vooral voor vrouwen die kinderen hebben, zo blijkt uit een Brits onderzoek.

Als de Hollywoodsterren scheiden, ontstaat er een stereotiep dat vooral mannen bij een echtscheiding op financiële vlak moet lijden. Maar het geldt natuurlijk niet voor de gewone Jan met de pet. In de ‘reële wereld, betekent een echtscheiding vooral voor de vrouw een zekere finaciële crisis. De studie van het Britse Instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek, geldt het vooral voor vrouwen met kinderen.

De man wint

Het inkomen van de vrouw bij een echtscheiding daalt meestal, terwijl wij bij de man een omgekeerde situatie te zien krijgen. Het inkomen van de man stijgt met een kwart. Twee derde van de gescheiden vrouwen krijgt geen alimentatiegeld van hun ex-partner.

Tweede huwelijk

De inkomsten van de vrouw kunnen gelijk blijven aan de periode voor de echtscheiding, indien de vrouw haar werk niet verliest. De situatie kan zelfs verbeterd worden, indien de vrouw hertrouwt. De situatie van de man bij het hertrouwen verergert, als hij alimentatiegeld betaalt voor het onderhouden van de kinderen uit zijn vorig huwelijk.

Men moet verschillen aanpakken

Een professor die aan het onderzoek heeft meegedaan, stelt vast dat de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen bij een echtscheiding dringend aangepakt moeten worden. Volgens hem moet deze mythe van een vrouw, die profiteert bij een echtscheiding, ontkracht worden.

About the Author

>