Energie = geld besparen!

Op de hoogte zijn van wat u de dag van vandaag betaalt is heel belangrijk. Maar het is nog van groter belang dat u deze wetenschap aanwendt om uw verbruik, en dus uw energiekosten, naar beneden te halen . Daarvoor hebt u twee mogelijkheden : bezuinigen op energie en die in optimale omstandigheden inkopen. Op deze twee mogelijkheden gaan we in de volgende tekst dieper op in.
Energie besparen

U kunt gerichter omgaan met energie. Door spaarzamer te zijn, uw kamerindeling op een andere manier te gebruiken of deels aan te passen, dit alles zorgt ervoor dat u minder energie nodig heeft om tot dezelfde resultaten te komen.

Hoe kan ik mijn omgang met verlichting verbeteren?

Was u reeds op de hoogte dat gewone gloeilampen slechts 10 % van het energieverbruik omzetten in licht en de rest in warmte? Wanneer u wilt bezuinigen, kunt u bij voorkeur opteren voor spaarlampen.
Die verbruiken 5 keer minder energie dan gloeilampen. Bovendien gaan spaarlampen zo een 10 tot 15 keer langer mee. Spaarlampen branden zo een 6.000 tot 15.000 uren (afhankelijk van het gekozen merk). In de winkel betaal je wel meer dan voor een gewone gloeilamp maar die kost wordt hierdoor ruimschoots goedgemaakt. In heel korte tijd hebt u de meerkost terugverdiend. En ook over het uitzicht van een spaarlamp hoeft u zich niet druk te maken, want je hebt spaarlampen in alle maten, vormen en kleuren. En ze passen in de meeste huiskamers.

Spaarlampen komen het beste tot hun recht op plaatsen waar je minimum een half uur per dag licht nodig heb zoals bijvoorbeeld je winkel, kantoor of werkplaats, dit zijn zeer geschikte plaatsen. Wat voor spaarlamp is de meest geschikte? Neem het vermogen van uw oude gloeilamp en deel dat door vijf. Een gloeilamp van 100 W vervangt u dus door een spaarlamp van 20 W, een gloeilamp van 60 W door een spaarlamp van 12 W, etc. Zo zal de plaats even goed verlicht zijn als voorheen. En het zal veel minder duur zijn…
Ook de manier waarop u omspringt met verlichting, is heel belangrijk : Denk na waar u de verlichting zult hangen. Vaak kunt u met een minimum aantal lampen een evenredig of zelfs een optimaler resultaat bekomen! Check daarom of het niet kan om een aantal lampen of armaturen te verwijderen.
Opteer voor TL-lampen met een elektronische voorschakeling, die zorgt er namelijk voor dat uw TL-lamp niet gaat knipperen waardoor het energieverbruik gaat dalen. Schaft u nieuwe armaturen aan, kies er dan dadelijk met een elektronische voorschakeling. Wilt u uw bestaande TL-lampen behouden en uitrusten met deze voorschakeling? Dan moet u de ballast in uw armatuur vervangen! Ga hiervoor ten rade bij uw installateur.

Tip: Verkies T5-lampen want deze verspreiden veel licht en verbruiken duidelijk minder dan andere TL-lampen.
Hoe ga ik beter om met verwarming?
Het kostenplaatje ‘warmte’ naar beneden halen is zeker niet simpel. Echter door minimieme aanpassingen kunt u al heel wat uitsparen :
• Let er in de mate van het mogelijke op dat de deuren gesloten blijven.
• zet uw automatische deur tijdens de winter of bij frisse temperaturen in winterstand, zodat ze niet te breed openzwaait.
• Let erop dat uw verwarmingselementen onbedekt zijn, zodat de warmte zich optimaal kan verdelen over de ruimte.

Meer drastische ingrepen zijn ook mogelijk als u bouwt of verbouwt. Zo kunt u:
• dubbele beglazing gebruiken om het energieverlies tegen te gaan, het gebouw en de leidingen voorzien van een goede isolatie,enz…
• Geef de voorkeur aan energiebesparende verbrandings-, verwarmings- en klimaatregelinginstallaties;
• Kies voor energieproductie uit herbruikbare energievoorraden.
• installeer een bepaalde manier om restwarmte van bijvoorbeeld de koelkast te recuperen.

De opgenoemde mogelijkheden beslaan echter een duur kostenplaatje maar vergeet niet dat u in bepaalde gevallen steun vanuit de overheid kunt aanvragen!

About the Author

>