Enkele tips voor beleggen in kunst

In tijden van slechte rentekoersen kiezen meer mensen voor andere vormen van beleggen. De kunstsector biedt bijvoorbeeld een alternatief. Zo steeg de omzet van de kunstsector in België tussen 2002 en 2006 met 17,2 procent, aldus een Brits onderzoek van de European Art Foundation. Enkele zaken waar u op moet letten:

De kunstsector is een grillig beleggingsmilieu. Van Gogh kan het bevestigen: bij sommige kunstwerken duurt het lang voor ze algemeen erkend worden, en andere kunstwerken verdwijnen dan weer na een periode vol lof in de anonimiteit.

Hedendaagse of oude kunst?

Beleggen in hedendaagse en moderne kunst is veel riskanter dan het aankopen van erkende, oude kunst. Grethe Zeberg, voorzitster van de Antiekbeurs, stelt in een interview met De Tijd het volgende: “Hedendaagse kunst behoort tot de speculatieve beleggingen. Het rendement is onzeker en de prijzen kunnen scherp stijgen of dalen. Oude kunst, in het bijzonder oude schilderijen en van oude meesters … worden tot de defensieve beleggingen gerekend.”

Professionele kunsthandelaar?

Kunsthandelaar is geen beschermd beroep, en iedereen kan de titel aannemen. U kunt wel nagaan of uw antiquair is aangesloten bij een beroepsvereniging. De Koninklijke Gilde van Vlaamse Antiquairs is een voorbeeld van zo’n beroepsvereniging. De leden zijn verplicht om de statuten na te leven. Vraag dus zeker aan uw kunsthandelaar of hij is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Echt of vervalsing?

Met meester-vervalsers als Han Van Meegeren in het achterhoofd, kunt u er best zeker van zijn dat uw aangekochte werk daadwerkelijk authentiek is. Let erop dat u bij aankoop de nodige documenten ontvangt die de authenticiteit van het werk bewijzen.

Tot slot

Ga niet over een nacht ijs als u een werk aankoopt. Zorg dat u voldoende op de hoogte bent van de kunstwereld, en laat u bijstaan door iemand met een klare kijk op de zaken. Afhankelijk van uw budget kan u eerst op kleine schaal beginnen met een collectie van etsen, en op termijn overstappen naar tekeningen en schilderijen. Een eenduidige strategie voor beleggen in kunst bestaat niet, dus veel valt of staat met het betere onderbuikgevoel.

Bron: De Tijd, Milozine

About the Author

>