Financiële gevolgen van gezinsuitbreiding

Is er gezinsuitbreiding op komst? Dan is dit een belangrijk tijdstip om je financiën te regelen, zowel op korte als op lange termijn.


Maak de inventaris van je financiën op

Zijn jullie binnenkort niet meer met zijn tweeën en staan jullie op het punt om de trotse ouders te worden van een wolk van een baby? Dan weet je best waar je op financieel vlak aan toe bent. Eerst moet je echter nagaan hoe het nu werkelijk met je financiële situatie gesteld is. Zo stel je een financiële boedelbeschrijving op:

 • Begin met het aanpakken van je budget. Bereken je wekelijkse of maandelijkse inkomsten en uitgaven en kijk hoeveel je over houdt.
 • Als koppel kan het zijn dat dit de eerste keer is dat jullie er echt over nadenken om je geld en financiële verantwoordelijken te delen.
 • De huishoudelijke financiën regelen is gemakkelijker als je het met elkaar eens bent. Dit betekent niet dat je met alles akkoord moet gaan. Wel zal het helpen om elkaars houding tegenover geld te begrijpen. Bespreek het dus met elkaar.

Plan je uitgaven bij gezinsuitbreiding

We hoeven je niet te vertellen dat baby’s duur zijn. Onderzoek toont aan dat een baby tegen het einde van zijn eerste levensjaar 4500 euro heeft gekost. Sowieso reken je best op een meerkost van 400 euro per maand en per kind. Als je hiermee rekening houdt, kan je voorkomen dat je met schulden en financiële problemen te kampen krijgt.

 • Maak een lijst van alles dat je moet kopen. Bereken vervolgens de totale kostprijs van al deze aankopen.
 • Als je krap bij kas zit, moet je kijken waar je kan besparen. Een goede manier om dit uit te pluizen is een uitgavedagboek bijhouden gedurende een week of maand. Je zal waarschijnlijk verbaasd zijn waar je geld naar toe gaat en snel inzien waar je enkele bezuinigingen kan doorvoeren.

Voordelen van gezinsuitbreiding

Vadertje staat wil gezinsuitbreiding stimuleren. Daarom voorzien hij enkele financiële voordelen voor ouders. Ouders genieten in België van de volgende voordelen:

 • Bij de geboorte van een kind heb je in België recht op kraamgeld. Je kan dit aanvragen vanaf de 6de maand van je zwangerschap. Bij een eerste kind bedraagt deze premie om en bij de 1000 euro, bij een volgend kind ongeveer 800 euro.

 • Daarnaast is er de maandelijks terugkerende kinderbijslag, die in de volkmond ook wel kindergeld wordt genoemd. Kinderen tot 18 jaar of voltijdse studenten tot 25 jaar komen in aanmerking voor deze kinderbijslag. In 2007 bedroeg het basisbedrag van de maandelijkse kinderbijslag 78,59 euro voor het eerste kind, 145,43 euro voor het tweede kind en 217,13 euro voor elk volgend kind. Daarnaast voorziet de staat vanaf 6 jaar een leeftijdstoeslag.

 • In bepaalde gevallen heb je recht op een verhoogde kinderbijslag. Als je een gehandicapt kind krijgt of als je een uitkeringsgerechtigde werkloze ouder bent bijvoorbeeld.

 • Vervolgens maak je als ouder aanspraak op fiscale voordelen. Men spreekt bijvoorbeeld van kinderen ten laste, waarbij het basisbedrag van de belastingvrije som verhoogt met toeslagen op basis van het aantal kinderen dat je hebt. Deze toeslagen worden elk aanslagjaar aangepast. Bovendien geldt er een extra verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste die jonger zijn dan 3 jaar. Ook de fiscale voordelen van je hypotheeklening verbeteren na de geboorte van een kind. Ten slotte kan je ook de kosten van de kinderopvang aangeven bij de belastingen.

Plannen voor de toekomst van je gezin

Eens je weet waar je staat, kan je overwegen om enkele proactieve stappen te ondernemen om de toekomst te plannen voor je gezin.

 • Als je het je kan veroorloven, is dit een goed tijdstip om te beginnen plannen voor de kosten van crèches en scholing; niet alleen voor de kleuterklas, ook voor latere studies aan een hogeschool of universiteit. Dit lijkt weliswaar nog een eeuwigheid veraf, maar hoe vroeger je start, hoe beter.
 • Houd rekening met worst case scenario’s. Is je gezin financieel opgewassen tegen een onverwacht ontslag, een langdurige ziekte of een overlijden van een van de partners? Waarschijnlijk blijf je van dergelijk onheil gespaard, maar ben je bereid of kan je dat risico nemen? Het kan zijn dat je voldoende spaargeld hebt om een moeilijke periode te overbruggen. Als dat niet het geval is, kan je je ertegen verzekeren.
 • Gezinsuitbreiding is vaak het startschot om je eerste huis te kopen of om te verhuizen naar een grotere woning. Een hypotheeklening is misschien wel het laatste waaraan je denkt, maar het is waarschijnlijk de grootste financiële verbintenis van je leven.

Terug aan het werk na gezinsuitbreiding

Als je van plan bent om terug te gaan werken na je ouderschapsverlof, kan je beter tijdig de kinderopvangopties onderzoeken. Een kindermeisje, een crèche of een onthaalmoeder, de kosten variëren en plaatsen raken volgeboekt. Start daarom vroeg genoeg met je huiswerk.

About the Author

>