Fouten bij het bouwen

Wie zijn droomhuis gaat bouwen, staat voor een grote uitdaging. Niet alleen kan het nogal duur uitvallen, er zijn ook een tal van valstrikken te vermijden. De 8 meest gemaakte fouten bij het bouwen op een rijtje gezet.

1. Niet nadenken over de lening

Nog voor je begint te bouwen, probeer jouw financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten. Ga er ook niet van uit dat je automatisch een lening tegen een goed tarief zal krijgen. Probeer verschillende banken te consulteren en zoveel mogelijk te vergelijken. Door het aanbod van verschillende banken te vergelijken, kan je vaak al besparen op jouw woonkrediet. Zo kan je al een belangrijk fout bij het bouwen vermijden.

2. Kosten onderschatten

Een handig middeltje om de kosten op voorhand te berekenen is de site hoeveelkostmijnhuis.be. Op basis van vragen krijg je een nauwkeurige raming van de kosten voor een bouwproject. Vaak maken mensen de fout bij het bouwen om de kosten te onderschatten. En dit kan vaak soms hard aankomen.

3. De aannemer niet goed kiezen

Wie is belangrijker in een bouwavontuur dan een aannemer? Kies dus zorgvuldig een annemer uit. Kies enkel geregistreerde aannemers, deze voldoen aan de voorwaarden en komen hun sociale en financiële verplichtingen na. En bovendien worden bouwpremies en belastingvoordelen slechts toegekend wanneer er met een geregistreerd aannemer wordt gewerkt.

4. Verlies de bouwpremies niet uit het oog

De vierde fout die bij het bouwen wordt gemaakt is men vergeet gebruik te maken van de steun van de overheid. Vaak vergeten mensen dat ze recht hebben op allerlei bouwpremies en belanstingvoordelen en laten ze al dat geld schieten. De Vlaamse Overheid lanceerde daarom de website premiezoeker.be. Op deze site krijgt u een goed overzicht waar u allemaal recht op heeft. Zo maakt u zeker niet te veel fouten bij het bouwen.

5. Maak niet het fout om te veel zelf willen doen

Zelf de afwerking doen kan je helpen om veel te besparen, maar het kan ook erg vermoeiend en slopend zijn. Een aannemer is verantwoordelijk voor zijn werk. Bij problemen kan hij dus aansprakelijk gesteld worden. Wil je toch een deel van de werken zelf uitvoeren, vraag dan advies aan de architect en aannemer en laat de werken ook controleren.

6. Alles overlaten

Het kan nooit kwaad om geregeld zelf het bouwproces te controleren. Ook de beste architecten en aannemers maken weleens fouten. Alleen door zelf vaak te controleren kan je problemen opsporen en tijdelijk ingrijpen. Onderwerp het huis telkens aan een grondige controle en bespreek eventuele tekortkomingen met de aannemer(s) en de architect(en).

7. Familie inschakelen zonder verzekeringen

Volgens de wet mogen enkel bloed- en aanverwanten tot in de tweede graad helpen. Werk van verre familieleden en zelfs vrienden kan als zwartwerk beschouwd worden door de fiscus. Het beste is dat alleen (groot)ouders, broers en zussen, schoonbroers- en zussen, partners en (klein)kinderen een handje helpen. Verkeerde helpers inschakelen is dus eveneens een van de meest voorkomende fouten bij het bouwen. Ook belangrijk is om een verzekering af te sluiten tegen ongevallen oovr alle familieleden. Als je een polis “tijdelijk werken” afsluit, is een aparte verzekering voor onbezoldigde helpers ook mogelijk.

8. Onderhoud vergeten

Een andere veel voorkomende fout bij het bouwen is dat mensen denken dat wanneer alles gebouwd is ook al het werk gedaan is. Niets is minder waar. Onderhoudswerken zijn ook enorm belangrijk. Je kan bijvoorbeel samen met de aannemer een “onderhoudsboekje” uitwerken waarin wordt vastgelegd welke materialen op welk tijdstip vervangen zullen moeten worden.

About the Author

>