Geld en geluk

Ondanks het algemeen bekende feit, dat geld niet noodzakelijk geluk meebrengt, gaan de begrippen ‘geld’ en ‘geluk’ hand in hand.
In de huidige maatschappij speelt geld natuurlijk een grote rol. Maar geld en geluk zijn niet noodzakelijk synoniemen. Toch van tijd tot tijd geld kunnen uitgeven kan vele mensen gelukkig maken.

Het onderzoek

Vele onderzoeken bevestigen het nog eens: geld en geluk zijn niet gelijk aan elkaar. De consumenten die moeilijk eindjes aan elkaar knopen op het einde van de maand, zijn wel gelukkig als hun inkomen stijgt. Maar als een consument over genoeg geld beschikt, zal bij niet gelukkiger worden als zijn inkomen stijgt.

Een tijdelijk geluk

Veel geld kan op een tijdelijke basis geluk verschaffen. Dat geluk is maar tijdelijk, omdat zelfs grote aankopen zich niet laten voelen. Als u bijvoorbeeld lang moet sparen om een nieuwe witte sofa te kunnen kopen, zal uw geluk zich over een langere periode spreiden. Als u toch over voldoende geld beschikt, zult u zelfs niet moeten sparen om die sofa te kunnen kopen. Geld en geluk vallen dus niet altijd samen.
Een zeer belangrijke factor – de behoeftebevrediging
Een materiële behoeftebevrediging is zeer gevaarlijk, omdat het onuitputtelijk is. De behoeften van de consument blijven stijgen met de jaren. Wij kunnen het zien aan de hand van een eenvoudig voorbeeld. Iedere jongere droomt ervan om over een eigen auto te beschikken. Op dat moment betekent geld dus degelijk geluk. Maar zodra de financiële toestand van de consument het toelaat, wil hij of zij een sneller, mooier en duurder voertuig. Onze behoeften blijven dus stijgen.

Kunnen omgaan met geld

Het kunnen omgaan met geld is een echte kunst. Geld moet dienen, u moet geen dienaar worden van uw spaarcenten of vermogen. Dan is geld en geluk met elkaar verbonden. Zo zal geld geluk met zich kunnen brengen. Geld kan dienen om de vele doelen, verwachtingen en dromen te vervullen.

About the Author

>