Geld lenen het peer-to-peer lenen

De goedkoopste manier om geld te lenen is het peer-to-peer lenen. Op deze manier is het mogelijk om geld te lenen van particuliers. Het is een goedkope vorm van geld  lenen, omdat er geen banken en andere financiele instellingen als tussenpersoon optreden tussen de mensen die geld willen lenen en mensen die geld willen uitlenen.

Boober: een mogelijkheid om peer- to – peer te lenen

Deze vorm van geld  lenen is helemaal niet nieuw. Wereldwijd zijn er dankzij het internet instellingen ontstaan zoals Prosper in de Verenigde Staten of Zopa in het Verenigd Koninkrijk. En nu hebben wij ook de Boober in Nederland.

Leencontract many-to-one

Een veelvoorkomende manier van geld lenen bij peer-to-peer is de zogenaamde many-to-one. Dit leencontract houdt in dat er meerdere mensen aan een persoon in nood geld lenen. Daarmee  lopen de geldschieters  minder het risico om hun geld nooit  terug te zijn. Als men via many-to-one geld wil lenen of uitlenen, gebeurt het tussen particulieren er is dan geen sprake van financiele instellingen. Deze vorm van geld lenen is ook heel goedkoop. Op de site van Prosper kan men het verhaal lezen van mensen in geldnood. Je kunt er zelfs de foto’s van leners zien. De mensen vertellen ook wat ze met het verkregen geld willen doen. De uitleners kiezen zelf op welke verhalen ze reageren en beslissen zelf wie ze willen helpen. Een voorbeeld: het minimale bedrag dat men kan uitlenen  is $ 50 dollar. Dus als iemand 4000 dollar wil lenen, komen er 100 uitleners aan te pas.

Wat is de rente bij peer-to-peer lenen?

De rente bij peer-to-peer is aanzienlijk lager, dan bij andere vormen van leningen. Het komt omdat u als lener  zelf de rente bepaalt. Als u deze manier van geld lenen gebruikt, heeft u misschien de kans om maar de helft van de rente te betalen. U bepaalt dus de rente  waartegen u geld wil lenen. De uitlener gaat op zijn beurt ermee akkoord of weigert om tegen een dergelijke rente geld uit te lenen.

U wilt geld uitlenen en meer rente ontvangen dan spaarrente bij de bank?

Geld uitlenen via de peer – to – peersysteem kan nog meer opbrengen dan u denkt. U kunt namelijk veel meer rente ontvangen dan via een spaarrekening. De gewone rente bedraagt normaal 3% bij instellingen zoals Boober bedraagt het al snel 7,5%. Het is dus voordelig voor u omdat uw spaargeld sneller groeit, maar ook voor de lener, die dan tegen een lagere rente kan lenen. U kunt bovendien zelf de mensen kiezen aan wie u geld wilt uitlenen. Verder is het ook een meer persoonlijke manier om geld te lenen dan een financiele instelling. Als uitlener betaalt u wel een deel van u rentepersentage en de leners betalen op hun beurt een provisie. Peer – to – peer is dus veilig omdat er geen sprake is van  tussenpersonen.

About the Author

  • Irmgard Segerink schreef:

    Hallo,

    ik zou graag geld willen lenen voor een studie naar mijn parttime baan. Hoe gaat dit met de rente dan? Ik ben 47 jaar en wil me verder ontwikkelen en niet tot mijn 65e alleen maar parttime bezig zijn (met alle respect overigens) met demente ouderen, en hen begeleiden met eten/drinken en naar het toilet brengen. Ik wil gewoon alles uit mezelf halen wat er in zit. Ik wil graag weer naar school en studeren. Hoe gaat peer to peer in zijn werk dan?

    Vriendelijke Groeten,

    Irmgard

  • >