Geld lenen nullening

Een nullening aanvragen bij een bank? Het klinkt absurd. Toch vragen jaarlijks veel mensen een nullening aan. In dit artikel kunt u lezen wanneer en voor wie een nullening voordelig is.

Wat is een nullening?

Nulleningen worden verstrekt door de Informatie Beheer Groep (IB-groep).  Bij een nullening leen je dus nul euro, maar door de leenvoorwaarden van de IB-groep heb je dankzij jouw nullening recht op een OV-kaart (Openbaarvervoerkaart). Met de OV-kaart kan je gratis reizen met het openbaar vervoer.  Men maakt een onderscheid tussen week- en weekendkaarten, afhankelijk van welke kaart je kiest, kan je ermee gratis reizen tijdens de week en in het weekend. Voor vele mensen is het afsluiten van een nullening dus een middel om te besparen op vervoerkosten.

Wie kan een nullening aanvragen?

De Informatie Beheer Groep voert onderwijswetten en -regelingen uit voor de minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De klanten van de IB-groep zijn individuele onderwijsvolgers (studenten) en onderwijsorganisaties. De nullening is dan ook bedoeld voor studenten.

Meer informatie over nullening bij IB-groep

Voor meer informatie kan je surfen naar de website van IB-groep. Een veel voorkomende vraag is hoe je een nullening kan aanvragen. Op de website van IB-groep staat het volgende geschreven:

“Je kunt een lening van nul euro aanvragen via Mijn IB-groep. Om gebruik te maken van Mijn IB-Groep heb je een DigiD* met sms-functie nodig. Geef aan per welke maand de lening in moet gaan. Vul als ingangsdatum de eerste dag van de maand in. Kies bij de vraag “Hoeveel wil je lenen?” voor de optie “gedeeltelijk”. Bij het gevraagde bedrag vul je vervolgens nul euro in.”

Je kunt dus een nullening gewoon via internet aanvragen zodra je een profiel  hebt in Mijn IB-groep.

*DigiD:  de naam van een systeem waarmee Nederlandse overheden op internet iemands identiteit kunnen verifiëren, een soort digitaal paspoort voor overheidinstanties.

Een nullening of een gewone lening?

Wat de rente betreft betaal je bij een nullening geen rente (stel: de rente bedraagt momenteel 4,17%, 4,17% van € 0,00 bedraagt € 0,00). Maar je kunt bij IB-groep ook gewone leningen afsluiten. Een lening bij IB-groep kan voordelig zijn want in tegenstelling tot veranderlijke rentevoet bij banken wordt de rente bij IB-groep  voor een jaar vastgelegd. In 2008 betaalde je bijvoorbeeld 4,17% rente op jaarbasis, maar de laatste maanden van 2008 was bij een aantal banken de spaarrente hoger dan 4,17%  terwijl het bij IB-groep dezelfde bleef. Geld lenen bij IB-groep kan vaak voordelig zijn omdat IB-groep  niet direct kan reageren op conjunctuurveranderingen, d.w.z. veranderingen in economische groei,  die  plaatsvinden tijdens het jaar.

About the Author

>