Geld lenen van een privé persoon?

geld lenen van een prive personen
geld lenen van een privé persoon

Het gaat weer beter met de economie in Nederland alhoewel ik er in mijn portemonnee weinig tot niets van merk! Jij wel? Volgens de media consumeren we weer alsof ons leven ervan af hangt. Banken zijn minder huiverig om geld uit te lenen, maar uiteraard moet je als kredietnemer wel aan een waslijst van criteria voldoen. Aflossingsvrije hypotheken zijn passé en in tegenstelling tot vroeger moet je meestal over een klein startkapitaaltje beschikken om je eerste woning te kunnen kopen. Op een nieuwe bankencrisis zit niemand te wachten en dus gaat het allemaal een beetje moeilijker dan 10 tot 12 jaar geleden. De rente is aan de zeer lage kant. Dat dan weer wel!

Zo heb je momenteel tegen een rente vanaf circa 5.6% een persoonlijke lening. Afhankelijk van welke vorm je kiest en afhankelijk van de looptijd, kun je al tegen circa 1.63% al een hypothecaire lening afsluiten. Wanneer je van plan bent om geld te lenen loont het zich op de huidige markt om goed rond te shoppen aleer je een handtekening plaatst en de centjes op je bankrekening gestort krijgt.

Lage rentes, een goede economie, tal van aanbiedingen van banken, het is allemaal mooi maar kom je ook in aanmerking voor een lening? Of kun je wel een hypotheek afsluiten maar niet voldoende om je eerste huis te financieren? Het zijn zaken waar vooral jongeren regelmatig tegen aan lopen. Ook niet erg vreemd als we kijken naar de stijgende prijzen van woningen. Vooral in de grote steden is het meer regel dan uitzondering dat huizen verkocht worden boven de vraagprijs. Onder andere in dit soort gevallen is het fijn wanneer ouders, andere familieleden of zelfs vrienden je financieel kunnen voort helpen.

Geld lenen bij de ouders

Heb jij je ouders ook aan hun jasje getrokken om je eerste huis te kunnen financieren? Of ben je aan je jas getrokken door één van je kinderen? Bij jongeren die hun eerste huis gaan kopen zien we steeds vaker dat ouders soms met flinke bedragen moeten bijspringen. Dankzij die hulp kan zoon of dochter dan toch de financiering rond krijgen.

Ouders kunnen het bedrag aan hun kind schenken of het aan hen lenen. Een belastingvrije schenking van de ouders aan hun kinderen is beperkt tot 5.363 per kind, per jaar. Eerlijk is eerlijk, dat zal bij de aanschaf van een huis lang niet altijd voldoende zijn. Over schenkingen boven de 5.363 Euro zal zoon- of dochterlief 10% moeten afdragen aan de belastingdienst.

Wanneer de ouders meer dan 123.248 Euro schenken betalen de kinderen zelfs 20% schenkbelasting over het bedrag boven de 123.248 Euro. Schenken is dus niet altijd de meest voordelige vorm van hulp tenzij u de staatskas graag spekt. Ouders kunnen ook een som geld uitlenen aan hun kinderen. Dat kan met tussenkomst van een bank of onderling geregeld worden. Het grote voordeel is dat de rente voor de zoon of dochter aftrekbaar is en dat de ouders via een schenking een groot deel van de jaarlijkse rente weer terug kunnen schenken. Hierdoor is een combinatie van uitlenen en schenken meestal de meest voordelige oplossing.

Laat je in dit traject goed begeleiden door een notaris (niet verplicht) zodat de belastingdienst jullie overeenkomst nooit in twijfel kan trekken! Wanneer ouders vermogend genoeg zijn, dan zouden ze ook een woning kunnen aankopen en het huis aan hun kind kunnen verhuren. Belangrijk is het om te weten dat een eventuele hypotheekrente dan niet aftrekbaar is. Minstens zo belangrijk om te weten is dat het kind dat het huis bewoont gewoon huurtoeslag kan aanvragen. Afhankelijk van de woonsituatie kan de huurtoeslag oplopen tot 354 euro per maand. De woning kan dan later alsnog geërfd worden.

Snel geld lenen?

Misschien heb je het wel eens meegemaakt ik in ieder geval wel: soms heb je een snelle financiële injectie nodig. Ondanks dat vooral de verstrekkers van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten een snelle afhandeling (of afwijzing) aanbieden, is het geld lenen zonder bank vaak het snelst. Geld lenen van een privé persoon is nou eenmaal persoonlijker. Vaak ken je elkaars situatie, je hebt een bepaalde vorm van onderling vertrouwen en er komt een stuk minder papierwerk bij aan te pas. In sommige situaties is snel geld lenen ook nodig om verdere problemen te voorkomen.

De deurwaarder wacht erop, die zeldzame oldtimer staat eindelijk ergens te koop, of je wasmachine en koelkast begeven het tegelijkertijd. Geld lenen van een particulier is dus eenvoudiger en sneller te regelen. Een lening aanvragen bij de bank kan al snel een aantal weken duren. Sneller en makkelijker betekenen niet automatisch dat het ook beter is! Je zult niet de eerste zijn die zich te snel laat beïnvloeden door een zogenaamd duidelijke en wel zeer positief klinkende uitleg van een kredietverstrekker of tussenpersoon.

Tussen familie en vrienden lopen dit soort gesprekken heel anders. Je weet meestal hoeveel geld je nodig hebt en de ander weet meestal of hij of zij dit kan en wil uitlenen. Vaak worden we het ook wel eens over een rentevrije lening of eentje met een lage rente. Wie wil nu familieleden of vrienden een poot uit draaien? Toch? Ongeacht of je bij een particuleer of bij een bank leent: weeg alle belangrijke zaken goed af en neem in ieder geval één tot twee dagen om tot een goede beslissing te komen. Ook heeft iedereen er een hekel aan, maar lees toch de kleine lettertjes van een concept kredietovereenkomst bij een bank.

Bezint eer ge begint!

Ga niet te snel overstag bij het lenen van of uitlenen aan familie of vrienden. Vooral bij een grote som geld kan het zeker geen kwaad om de afspraken op papier te zetten of om het zelfs notarieel vast te leggen. Ook bij kleinere bedragen moet je je bewust zijn van elkaars verplichtingen en verwachtingen. Begrijp me niet verkeerd, meestal verloopt onderlinge financiële hulp uitstekend, maar er zijn ook een flink aantal familiebanden en vriendschappelijke relaties gesneuveld door het slijk der aarde: het geld! Maak duidelijke en realistische afspraken.

Zorg dat je weet wat je van elkaar verwacht en zorg dat de verwachtingen voor beide partijen haalbaar zijn. Weeg geld lenen van een privé persoon ten opzichte van een lening aanvragen bij een bank zeer goed af. Een ruzie over een al dan niet terugbetaalde schuld kan funest zijn voor allerhande relaties, zelfs wanneer het familie betreft. Gelukkig ken ik veel leuke verhalen over ouders die hun kinderen helpen bij het kopen van hun eerste huis, het aflossen van een studieschuld of bij de aanschaf van een autootje. In het algemeen is het mooi gegeven wanneer je elkaar financieel kunt helpen. Het is simpelweg een kwestie van goede afspraken maken en van vooral niet te snel overstag gaan. Dus bezint eer ge begint!

Het geheim van de smid…

Check eerst eens of je in aanmerking komt voor een lening bij een reguliere kredietverstrekker. Wie niet waagt wie niet wint is mijn motto! Mocht je in aanmerking komen en aan allerhande soms idiote criteria voldoen, sluit het krediet dan niet meteen af! Neem de informatie mee naar huis, lees de berekeningen goed door en kijk vooral ook of je de maandlasten kunt dragen. Het is verstandig om een afkoelingsperiode in te lassen van minimaal 2 tot 5 dagen. Ga ook gerust terug naar de bank als nog vragen hebt. Als je al een gesprek bent aangegaan met een familielid of vriend/vriendin, bespreek dan het aanbod van de kredietinstelling.

Heb je ook ‘rond geshopt’? Als er één bank is die bereid is geld aan je uit te lenen dan is de kans groot dat meerdere banken hiertoe bereid zijn. Vaak is het aanvragen van een lening een emotionele drempel. De angst dat je aanvraag niet geaccepteerd wordt is eigenlijk onnodig. Een kredietinstelling is blij met een ieder die een poging waagt. Wanneer je kredietwaardig blijkt kijk dan goed naar de gevraagde rente, de looptijd en of je de maandelijkse kosten kunt dragen. Vergelijk deze zaken dan met de overeenkomst die je zou willen aan gaan met de privé persoon in kwestie.

Wanneer blijkt dat de verschillen minimaal zijn is het waarschijnlijk een beter idee om je geld bij een bank te lenen. De echte geheimen van de smid zijn dus om jezelf goed te informeren, te vergelijken en een juiste afweging te maken. Wees niet bang om een bank binnen te stappen en wees vooral niet bang voor een afwijzing. Nee heb je al, ja kun je misschien krijgen!

Doemscenario’s

Wat kan er allemaal misgaan bij het lenen van geld? Nou veel… Zo kan het zijn dat je eens niet aan je maandelijkse aflossing en afbetaling kunt voldoen. Banken zijn hier nogal streng in. Al binnen een aantal dagen zal er een brief op de deurmat vallen waardoor je waarschijnlijk twee of meerdere nachten slecht slaapt. Soms wordt die brief opgevolgd door een telefoontje van jouw bank met eventueel een uitnodiging op het kantoor.

Gelukkig valt er vaak een mouw aan te passen. Bij het lenen van familieleden of vrienden zal dat een stuk informeler lopen. De grote vraag is echter of deze persoon financieel de mogelijkheid heeft om aan jou uitstel te verlenen of een andere oplossing te zoeken. Het laatste wat je wil is dat twee personen ineens slecht gaan slapen. Wanneer je geld uitleent moet je je zeer bewust zijn van eventuele tegenvallers. Kun je die opvangen? Mooi dan is er geen probleem en kun je samen naar een oplossing zoeken.

Kun je als kredietgever een ontbrekende maandbetaling niet missen? Dan is het misschien beter om jouw vrienden of familieleden geen lening aan te bieden en gewoon ‘nee’ te zeggen. Alhoewel dat makkelijker lijkt dan het is! Ook kan de kredietnemer onverwachte veranderingen in zijn leven meemaken waardoor hij of zij de afspraken helemaal niet meer kan nakomen en ook de schuld niet kan terugbetalen. Een bank zou overgaan tot beslaglegging en eventueel tot verkoop van roerende- en onroerende goederen van de kredietnemer.

Voor een bank is dit dagelijkse kost. Voor privé personen is dat echter heel anders. Je wilt eigenlijk geen familieleden of vrienden voor het gerecht dagen. Mocht het hier toch op uitdraaien dan zijn de kosten van het juridische traject vaak enorm hoog. In tegenstelling tot een bank, kan een particulier zich meestal het verlies van een grote som geld niet veroorloven. Dit soort doemscenario’s leiden vaak tot een slechtere relatie tussen familieleden en talloze vriendschappen zijn vanwege geldzaken al tot een abrupt eind gekomen. Geld lenen particulier brengt dus naast de normale risico’s ook sociale en emotionele risico’s met zich mee. Let wel: dit is meer uitzondering dan regel, dus schroom je zeker niet om de hulp van een familielid of vriend in te roepen.

Het kan ook anders

Bovengenoemde scenario’s zijn gelukkig niet hoe het in de meeste gevallen verloopt. Meestal gaat het onderling uitlenen van geld aan elkaar prima! Zeker wanneer je elkaar goed kent en bekend bent met elkaars financiële situatie. Familie en vrienden zullen elkaar niet snel afvallen ook niet op financieel vlak. De verwachtingen, het financiële plaatje, de maandbedragen enzovoort dienen gewoon simpel en duidelijk te zijn voor iedereen. Zo heb ik een tante van 99 jaar die weduwe is. Door een leven lang hard werken en door te ondernemen zit ze er nogal ‘warmpjes’ bij.

Het zal je niet verbazen dat er regelmatig mensen aankloppen voor wat financiële hulp. Ze is nog scherp van geest en ik vind het bewonderenswaardig hoe zij altijd precies weet wat kan en wat niet kan. Mijn tante is ook niet bang om ‘nee sorry’ te zeggen. Zo leent zij nooit bedragen uit die ze niet zou kunnen missen indien blijkt dat de andere persoon het bedrag uiteindelijk niet kan terugbetalen. “Je moet er niet minder door hoeven te eten en je moet er geen hartzeer van oplopen” vertelde ze me ooit toen ik haar vroeg of ze niet gek werd van het gebedel en gezeur over geld.

Mijn tante is een slimme tante waar ik hopelijk nog een hoop van zal leren! Misschien het wel het belangrijkste criterium wanneer je geld uitleent aan een ander: het moet je niet al te veel deren wanneer er een (tijdelijke) kink in de kabel komt. Eigenlijk mag de hoogte van het bedrag niet van al te grote invloed zijn op je eigen leven wanneer je het geld nooit terug zal zien. Jouw gevoelens zijn een heel ander risico dan nooit helemaal in te dekken is. Uit ervaring weet ik dat je je verraden voelt wanneer je geld uitleent en je noch de persoon noch het geld na verloop van tijd nog ziet! Persoonlijk heb ik vooral goede ervaring met het lenen van of lenen aan familie of vrienden

Mijn persoonlijke ervaringen

Als student was ik ontzettend blij met de soms flinke schenkingen en leningen die mijn ouders mij verstrekten. Ik moest zo nodig mijn MBA aan een gerenommeerde en destijds nog private universiteit behalen. Kosten: Omgerekend zo’n 10.000 euro per jaar met een studieplan van drie jaren. Het lijkt minder erg dan het was maar aangezien ik al van ‘middelbare leeftijd’ ben en dit begin jaren negentig speelde was dit voor die tijd een enorme berg geld.

Mijn ouders waren noch rijk, noch arm te noemen, maar voor hun waren het veel geld. Het feit dat ze drie kinderen hadden maakte het niet makkelijker. Ze besloten een tweede en later zelfs een derde hypotheek af te sluiten. Wij hebben destijds niets op papier gezet. Ik vermoed zelfs dat mijn ouders het als een plicht zagen om hun kinderen te voorzien in een studie naar hun keuze ongeacht de kosten. Ik weet niet of ik daar hetzelfde over zou denken en aangezien ik geen kinderen heb blijft dat gissen.

Klaarblijkelijk zagen mijn ouders het dus niet als een lening maar ik voelde me behoorlijk bewaard en zag het wel degelijk als een lening. Toen ik na de universiteit aan de slag kon met wat in mijn ogen een wereldbaan was, ben ik spontaan begonnen mijn ouders elke maand geld toe te stoppen. Soms 1000 gulden (jawel die waren er toen nog!) soms 500 gulden of minder. Schandalig genoeg heb ik nooit een lijst bijgehouden en heb ik tot op de dag van vandaag geen idee of ik alles heb terugbetaald. Niet één keer hebben zij naar een terugbetaling gevraagd, nooit hebben zij het over een lening gehad. Ik denk dat het in veel families zo is gegaan en misschien nog steeds zo gaat. Vele jaren later kon ik trots zijn op een goede, stabiele carrière welke ik te danken had aan mijn ouders. Al gauw merkten mijn man en ik dat het cliché van twee carrièregerichte, kinderloze gays meer werkelijkheid dan cliché was.

Het gevolg was dat familie en vrienden ons ook wel eens om ene lening vroegen. Door schade en schande zijn we daar langzamerhand wijs in geworden. Voor ons geldt dat we graag helpen als we dat kunnen. Wanneer het om kleinere bedragen gaat kaarten we het onderling af. Geen papierwerk geen nonsense. Als de bedragen de 5000 te boven gaan stellen we een briefje op met het schuldbedrag en de gemaakte afspraken. Zijn we wel eens ‘op onze bek gegaan’? Jazeker! Daarom geef ik uit ervaring ook het advies enkel bedragen uit te lenen die je zou kunnen missen indien het fout loopt. In het algemeen heb ik vooral positieve ervaringen met het uitlenen van geld aan familie of vrienden. Ik wil een goed vertrouwen in de mens hebben en dat geldt zeker voor mijn naasten. Uitzonderingen daargelaten is het een fijn gevoel om mensen te kunnen helpen. Vooral wanneer je dit goed overwogen doet zijn het zelfs zeer positieve ervaringen. In mijn ogen brengen gedeelde problemen (al dan niet financieel) mensen dichter bij elkaar.

Kortom…

Geld lenen blijft lastig. Een juiste beslissing hangt af van veel informatie vergaren. Afwegen of de bank, je ouders, vrienden of familieleden het juiste adres zijn. Dit is voor iedereen en in elke situatie zeer verschillend. Lenen kan geld kosten, maar misschien nog erger: het kan relaties ook enorm beschadigen. Soms kun je niet anders dan geld lenen zonder bank. Zorg ook dan dat je open bent over wat je maandelijks kunt missen. Beloof geen zaken die je niet na kunt komen. Bereken ook goed hoeveel geld je denkt te moeten lenen. Een tweede keer weer iemand lastigvallen is niet handig en draagt met zekerheid niet bij aan het vertrouwen.

Vraag dus meteen het juiste bedrag. Anderzijds moet je je niet laten verleiden tot ‘speciale’ kredietverstrekkers die idioot hoge rentes berekenen aan zogenaamde ‘risicovolle kredietnemers’. Als je om welke reden dan ook niet bij een gewone bank terecht kunt is het absoluut geen schande om de hulp van een familielid of vriend/vriendin in te roepen! Sterker nog: wanneer je ouders enigszins vermogend zijn en jullie een goede onderlinge band hebben is het soms logischer om bij hen geld te lenen dan naar de bank te stappen. Bij het lenen van geld voor een huis is het belangrijk dat je samen met (meestal) je ouders alle opties vergelijkt.

Kies de oplossing die voor beide partijen de voordeligste is. Zorg ook dat een onderling afgesloten lening schriftelijk wordt vastgelegd. De belastingdienst kan om deze overeenkomst vragen. Indien jullie regeling niet binnen de wet valt, of wanneer hieraan getwijfeld kan worden, dan kan en mag de belastingdienst eventuele hypotheekrenteaftrek stopzetten en met terugwerkende kracht opeisen. Indien ouders en kind over niet al te veel kennis van zaken beschikken dan is het raadzaam om een goede notaris te raadplegen.

Wanneer de geldschieters een hypothecair recht willen op de woning moet je sowieso naar een notaris. Wees duidelijk naar elkaar toe over wat je van elkaar verwacht. Bespreek ook eventuele doemscenario’s en hoe jullie het zullen oplossen wanneer er een (tijdelijk) moeilijke situatie is bij bijvoorbeeld ontslag of bij een overstap naar een andere baan. Als beide partijen alles goed hebben overwogen en open en eerlijk zijn geweest naar elkaar toe dan is de gemiddelde kredietovereenkomst tussen familie of vriend vaak een betere dan die met welke bank dan ook!

About the Author

 • mole schreef:

  Hallo
  Na dit artikel te hebben gelezen en al vele pogingen heb ondernomen om via internet een lening te verkrijgen van een prive persoon of een prive krediet firma maar nog steeds niets heb gevonden ,is mijn vraag dan ook :
  waar of wie weet hoe ik deze personen of firma`s kan vinden waar wij een lening bij kunnen verkrijgen.
  gr. E

 • eric schreef:

  graag had ik een lening aangevraagt

 • verrydt schreef:

  graag had ik info gehad omtrent een lening.

 • angela schreef:

  Wie wil mij een lening van 30000 euro verstrekken voor mijn winkel. Kom bij de banken niet in aanmerking daar mijn winkel in belgie is en ik in nederland woon Kan 450 euro per maand terug betalen.

 • D schreef:

  Ik ben van Limburg , en zou graag lenen bij een privé persoon.
  heb je een nummer voor mij of een contact adres

  Vriendelijke groetjes
  D.

 • Neo schreef:

  angela 30000 waarom ga jij de lening niet aan in Nederland?

 • henny schreef:

  ik zou graag via prive persoon lening aanvragen er wordt allemmal over gepraat op internet maar ik kan er geen site van vinden weten jullie wie ik daar voor kan benaderen

 • gerard schreef:

  Hallo,ben op zoek naar een lening van 30.000€ met een looptijd van 2 maanden,rente in overleg.Hoop op een snelle reactie,groet gerard.

 • kamal schreef:

  heb 20000 euro nodig om nieuwe start te hebben,schulden betalen,en sta op zwarte lijst.wie kan me helpen???heb vast werk en met alles in orde.door die 5000 euro op zwarte lijst kan ik geenlening doen
  adres of telefoon aub

 • yogi schreef:

  hallo mensen

  wie kan me met spoed 35000 euro lenen?
  ik moet mijn schulden betalen anders ben we alles kwijt.
  ik hoop dat er eerlijke mensen zijn die me kan helpen.
  mail me aub

 • Yonathan schreef:

  Hallo,

  Ik heb een vaste baan en ben op zoek naar een privelening van 6000 euro. Banken willen mij niet lenen. Ik sta geregistreerd bij BKR, maar heb alle intentie om de lening terug te betalen. Het geld heb ik nodig om mijzelf weer op de been te krijgen.

  Ik hoop wat te horen,
  Yonathan

 • R.de Ruiter schreef:

  ik heb met spoed 7.500,00 euro nodig om o.a. woning op te knappen voor verkoop en voor mijn werk,aflossing van 600,00 p.mnd.mogelijk
  met vriendelijke groet Ron.

 • Mandy schreef:

  Ik zou graag heel graag 15000 willen lenen heb een goede baan en vast inkomen maar kan door mijn ex geen geld lenen bij de bank

 • Oscar schreef:

  en zou graag lenen bij een privé persoon.
  heb je een nummer voor mij of een contact adres

 • HEN schreef:

  Waar vindt je iemand die je prive geld kan lenen.

 • maikel schreef:

  goedendag ik wil graag een lening van 1000 euro in zeer korte termijn voor mijn vakantie
  ik betaal 1700 terug wie kan en wil mij helpen?

 • de baerdemaeker schreef:

  STAAN OP DE ZWARTE LIJST EN ZOEKEN IEMAND DIE ONS KAN HELPEN MET 15.000 € VOOR ONS SCHULDEN TE BETALEN ALVAST BEDANKT

 • Kevin Van Sighem schreef:

  Zou graag geld lenen voor een huurwaarborg maar banken staan geen lening toe,kunnen jullie me helpen?

  Mvg,
  Kevin Van Sighem

 • Elton schreef:

  Goedenavond,

  Ik ben opzoek naar een serieus iemand die mij 19000 kan lenen.Ik betaal u gegarandeerd terug. U kunt ook een contract laten maken bij de notaris als u dat wilt. Ik betaal nu heel veel rente en vind het zonde. Dus mocht u een redelijke percentage rente voor u gelende geldbedrag en niet boven de 4 procent dan hoor ik het graag van u.

 • lenzotti schreef:

  Beëindig uw geldzorgen met mijn leningsaanbieding. Ik bied van 5.000 tot 200.000.000 € met een rente van 3% per jaar

 • brouwers schreef:

  wij zijn een stel maikel en toos en willen graag in contact komen met lezotti die hier een advertentie heeft geplaatst .wij willen graag 4000 euro lenen .wie kan ons helpen .mvg maikel en toos.

 • brouwers schreef:

  wil graag in contact komen met Lenzotti willen graag 5000 lenen ….

 • Bravo Biya schreef:

  Wij willen graag in contact komen met Lenzotti.Wij hebben een lening van 35.000 nodig voor voorraad winkel. Banken willen ons niet helpen.

 • M.dringend schreef:

  Ik zou graag 5000€ lenen. Ik heb een vaste baan, maar ik sta spijtig genoeg op de zwarte lijst wegens mijn ex

 • Wim severins schreef:

  Hallo.,

  Pals, een vertrouwde en betrouwbare particuliere kredietverstrekker nodig? maak je geen zorgen meer, wees thuis voor de noodzaak om hier te antwoorden en een oplossing te bieden voor al je financiële problemen neem nu contact op met met mij voor een snelle, betrouwbare en betrouwbare financiële service.
  Ik kreeg mijn lening van 35.000 euro.

  in huis voor de behoeftigen.

  * Geen verhalen
  * Geen verborgen kosten
  * U kunt een lening aanvragen, zelfs met een slechte financiële geschiedenis.

  Neem vandaag gewoon contact op en krijg morgen een lening.

 • dounya schreef:

  hallo wim severins pals doet toch alleen lenen aan ambtenaren of niet zou graag meer info willen hier over bij voorbaat alvast bedankt

 • Jessica schreef:

  Wie kan mij vandaag €500 lenen? Ik stuur u fotos van mijn id etc

 • monique schreef:

  graag zou ik een lening willen van 8000euro wie kan mij helpen

 • >