Geldelijke oplichterijtrucages

Nigeriaanse betrekking

Absoluut bekend zijn de Nigeriaanse netwerken. Hedendaags begrenzen de trucage zich niet alleen meer tot Nigeriaanse Internet, maar zijn ze nog breder geworden.

419-bedrog

Bekend is het 419 bedrog, vernoemd naar het Nigeriaanse wetsbepaling 4.1.9. De 419-bedrog is krediet bedrog. Het bedrog begint met e-mails in eventueel alle mogelijke manieren. Maar alsmaar komt het op onveranderde neer: er wordt een aantal zakenverkopen gepresenteerd om centen weg te kunnen doorspelen of u wordt de hoofdprijs in een kansspel toegezegd, of ik weet niet wat nog allemaal. U betaalt de afbetalingsovereenkomst en het toegezegde centen blijven weg.

3 fasen

Het 3 fasen -plan, hoe ze u oplichten, gebeurt als volgt.

Fase 1

Enkele mensen maken er hun werk van, om hele dagen internet af te zoeken op geschikte e-mailadressen. Het professioneel surfers op zoek naar een prooi. Ook houden ze vele chat-rooms in het oog, of kopen gewoon de adressen. Voornamelijk de e-mailadressen in de Verenigde Staten blijken het meest rendabel, en dus centen waard. Maar ook in Europa slaan ze nog altijd hun slag.

face 2

In face 2 wordt met u verbinding gesteld. Het email kan verschillende mededelingen omvatten. Doorgaans gaat het om zogezegd werkelijke centen dat door een harde nationale regelgeving daar niet zomaar het land uit kan. Maar u kunt helpen als u snel in actie komt. Door uw bemoeienis zou de centen wel het land kunnen verlaten. Sterker nog, u krijgt een aanmerkelijk stuk van de door te spelen geldsom. Deze geldsom loopt op in de miljoenen. Een alternatief versie kan zijn dat u van een vreemde veel centenheeft geërfd of een bijzonder lot hebt gewonnen of…. Zegt u het maar. De verbeelding kan niet in overvloed zijn. Maar u kunt namens de mails de fortuinlijke eigenaar van het fortuin worden, als u maar snel reageert. Gehaastheid is volgens de mails immers voortdurend wel noodzakelijk.

face 3

Gaat u er niet op in, dan proberen ze nog enkele keren in verbinding te komen met u. Antwoord u toch, dan bent u een slachtoffer. Ze geven niet snel op. Soms helpt het dan enkel nog om een recent e-mailadres te nemen, en in de toekomst bescheidener te zijn met uw informatie op het web. Stelt u antwoord wel. Dan, of soms al in face 2, wordt begrijpelijk dat u, om de draaimolen bestaanbaar te maken, allereerst zelf een specifiek geldsom moet overschrijven, naar een van te voren gemelde rekeningnummer. Deze centen zouden zogezegd nodig zijn om één en ander verder in orde te maken. Denkt u aan mogelijke ambtenaarsuitgave die daar afkomstig van zouden zijn.

Droombeeld

Dan gaat het volledig fout. De centen ziet u zo wie zo nimmer terug, maar de bedrieger kent nu uw rekeningnummer en zal nadien uitproberen die nader leeg te halen. Door recente rekeningen te sturen of op andere bedrieglijk wijze uitgaven ten laste van uw rekening te doen. Een bekende trucage hierbij is dat u, om uw overtuiging verder te verkrijgen, een eurocheque krijgt toe verzonden die u kunt krijgen. De adder onder het gras is dat het altijd enige tijd duurt voordat een zowat eurocheque wordt uitgekeren. Het bankbedrijf zal de eurocheque meestal niet meteen afkeuren, waardoor u denkt dat het legaal is. Nog alvorens de eurocheque wordt uitgekeerd maakt u centen over. Pas achteraf komt de aankondiging van het bankbedrijf dat de eurocheque onzuiver of ongedekt was. Het gestorte centen is dan al niet meer traceerbaar.

Lering

Er is slechts 1 les voorstelbaar. Laat u nimmer in met zowat mails, maar smijt ze direct in u prullenbak. Geef nimmer zo maar uw privé informatie door, en betaal nooit de daarmee combineren gaande transactiekosten. In de toepassing blijken echter spijtig genoeg ettelijke personen in deze trucage te lopen en die te blind zijn. Ze blijven haveloos achter, terwijl de uitgekookte bedriegers op zoek gaan naar aankomende prooien. En die zijn duidelijk met veel. Jammer genoeg.

About the Author

>