Goedkoop lenen

Zit u krap bij kas, wilt u iets verbouwen of wilt u iets aanschaffen waarvoor er even te weinig cash aanwezig is? Er zijn voldoende kredietverleners die u kunnen helpen goedkoop te lenen. Maar let op enkele valkuilen.

Afwegingen vooraf

U wil goedkoop lenen? Internet biedt heel veel interessante formules. Eerst en vooral ga daarbij niet overhaast te werk en probeert u zich zo goed mogelijk te informeren over hoe u goedkoop kunt lenen. Het is niet voor niets dat Nederlandse kredietverschaffers strengere regels hebben opgesteld voor geld lenen bij monde van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland(VFN). Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een stappenplan opgesteld voor verstandig lenen. Als u wilt lenen moet u ook de rente en de aflossingen kunnen betalen, zonder daarbij in de problemen te komen. Bekijk daarom ook uw maandelijkse inkomsten en uitgaven en blijf daarbij realistisch. Als u niets of te weinig per maand overhoudt, kunt u het lenen beter een tijdje uitstellen. In sommige gevallen is uitstel onmogelijk en is het oversluiten van een lening goedkoper dan niets te ondernemen. Dit komt vaak voor wanneer een huis opgeknapt moet worden; het is dan aangeraden om snel geld te lenen en de verbouwingswerken niet uit te stellen, omdat het nog meer kosten met zich meebrengt. Probeer ook te bepalen of uw inkomen op hetzelfde niveau kan blijven. Indien u al op voorhand kunt inschatten dat uw inkomsten zullen dalen, neemt u beter geen lening met een langere looptijd. Vergeet ook niet altijd de financiële bijsluiter goed te lezen.

Leningen en valkuilen

Iedereen belooft u goedkope leningen, ook de media sporen u aan om goedkoop te lenen. Verantwoord en goedkoop lenen is niet moeilijk als u daarbij op een aantal zeer bekende valkuilen let. We zetten alle bekende valkuilen voor u nog eens op een rijtje:

Koppelverkoop
Sommige aanbieders vragen een lage rente maar verplichten u ook om een dure verzekering te nemen. Ondanks de lage rente zijn deze leningen onnodig duur.

Tijdelijke lage rente
Dit was de voornaamste  reden waarom het in de VS fout ging in de banksector Men krijgt een lage startrente, maar die wordt binnen afzienbare tijd verhoogd.  En bepaal of ook de hogere rente zal kunnen betalen.

Agressieve verkoop aan de telefoon
Wanneer u een lening hebt afgesloten, kan het zijn dat telefonische verkopers u beloven dat u nog voordeliger kunt lenen. Dit is vaak tegen hoge kosten en helemaal niet goedkoop.

Meerdere aanbieders van hetzelfde bedrijf
Vaak maken kredietinstellingen deel uit van eenzelfde bedrijf. Als u offertes voor goedkoop lenen alleen bij deze bedrijven aanvraagt, raden ze u waarschijnlijk steeds dezelfde rentes en voorwaarden aan, maar dan telkens anders voorgesteld. Zoek ook de concurrenten op om goed te kunnen vergelijken.

Lage maandelijkse lasten betekenen lange looptijd
U wilt goedkoop lenen omdat u onmogelijk de hoge maandelijkse kosten kunt betalen? Dan kan de combinatie van lage lasten en een lange looptijd een oplossing zijn. Besef wel dat u bij een langere looptijd in totaliteit (dus als u alle termijnen bij elkaar optelt) ook vaak meer zal moeten betalen.

About the Author

>