Goedkope geneesmiddelen?

De geneesmiddelen, worden ze goedkoper?

Om op deze vraag te antwoorden, moeten wij het kiwimodel boven halen. En wat is een kiwimodel?

Een kiwimodel werkt als volgt: door een openbare aanbesteding wordt de concurrentie tussen medicijnen, met dezelfde werking, uitgespeeld. Het bedrijf met de laagste prijs krijgt volgens dit schema de exclusiviteit. Mensen die deze goedkope geneesmiddelen aanschaffen, worden door de mutualiteit terugbetaald. Iemand die de geneesmiddelen van een concurrerend bedrijf wil aankopen, moet de volledige prijs betalen. Het effect van de tussenkomst van de openbare aanbesteding, is de daling van de gemiddelde prijs. Maar het kiwimodel heeft niet enkel voordelen. Als er dure medicijnen worden voorgeschreven, moet de patiënt de volledige prijs betalen.

Ook in België?

Volgens minister van sociale zaken en gezondheid Laurette Onkelinkx heeft het kiwimodel voor- en nadelen. Het systeem kan in België niet meteen toegepast worden. “Dankzij onze bestaande aanpak zijn patiënten zeker van de prijs die ze moeten betalen en verhinderen we, zoals ik sommige andere landen, een gezondheidszorg op twee snelheden,” stelde Onkelinkx vast. Het kiwimodel heeft ook veel voorstanders, zoals onder meer ABVV, Oxfam en 11.11.11.

Belgen betalen tot acht keer meer

De geneesmiddelen in België zonder tussenkomst van de mutualiteit zijn zeker niet goedkoop. Belgen betalen voor hun medicijnen soms zes tot acht keer meer dan in Nederland. Bijvoorbeeld: een doosje Losec kost in Nederland 6.63 euro, terwijl in België dezelfde geneesmiddel 46. 65 euro kost. Voor Fosamax moet men in België 70.94 euro betalen. In Nederland, waar veel geneesmiddelen goedkoper zijn, moeten de osteoporosepatiënten slechts 10.14 betalen. Cijfers tonen aan dat door de invoering van het kiwimodel de ziekenzorg ons land tot 200 miljoen euro zou kunnen bespaard. Voor de patiënten is dit model ook heel aantrekkelijk. Het zou voor een besparing van 66 miljoen euro per jaar kunnen zorgen.

De nuancering van de prijzen

De sectorenvereniging pharma.be is niet akkoord met de stelling dat alle geneesmiddelen in Nederland goedkoper zijn. Pharma.be spreekt het fel tegen. De geneesmiddelen in Nederland zouden zelfs 15,2 duurder zijn. Als men tien meest gekochte en voorgeschreven medicijnen vergelijkt, zal de helft ervan goedkoper zijn bij de noorderburen. De andere vijf producten kosten in Nederland meer.

De prijzen worden onder druk gezet

Het kiwisysteem is niet de enige manierom over de goedkope geneesmiddelen te kunnen beschikken. Er bestaat ook een systeem van de” referentieterugbetaling”. Volgens dit systeem moet de prijs van een generisch medicijn, 30 procent goedkoper zijn dan de originele prijs. De terugbetaling wordt ook op basis van de generische prijs berekend. De prijs van de originele medicijnen wordt op die manier verlaagd. Er zijn dus verschillende manieren, met voor- en nadelen, om goedkope geneesmiddelen te verkrijgen.

About the Author

>