Goedkope hypotheek

Iedereen die een goede, goedkope hypotheek wil vinden, moet zich afvragen of hij een vaste of een variabele rente wil. De keuze is niet evident, maar er bestaan gelukkig ook tussenvormen.

Grote keuze aan hypotheken

Het aanbod van mogelijke goedkope hypotheekvormen is heel ruim. Een belangrijke parameter is natuurlijk de goedkope hypotheekrente. Belangrijk is de hoogte ervan en ook of de rente vast of variabel is. Sommige aanbieders zijn ook veel goedkoper dan andere.

Een hypotheek met vaste rente

Vele consumenten willen niet alleen een goedkope hypotheek maar ook zekerheid over hun maandrente, ze kiezen dus voor een vaste rente. Vaak gaat het om lange periodes, soms tot wel 30 jaar. Het grote voordeel is dat u zekerheid hebt, het nadeel dat u meestal een opslag op de rente moet betalen. U kunt ook onmogelijk direct bepalen of u er goed aan gedaan hebt. Stijgt de rente en blijft hij hoog, dan hebt u geluk. In de andere gevallen hebt u te veel betaald. Zekerheid is natuurlijk ook iets waard, en de meeste hypotheken geven de mogelijkheid tot oversluiten. Er moet dan wel zorgvuldig berekend worden of dat op een zeker moment zinvol is om een hypotheek aan te gaan goedkoop of niet.

Een hypotheek met variabele rente

Een variabele rente betekent andere rentelasten van maand op maand. De hypotheekverstrekker mag de rente niet zomaar veranderen. Meestal moet de bijstelling van de rente minimaal 0,25% punt zijn, en bestaat er een onder- en bovengrens, die de hypotheekverstrekker moet hanteren. Zo worden te grote schommelingen voorkomen. De verstrekker moet niet te veel aanpassen en de huiseigenaar wordt zo niet geconfronteerd met te grote schommelingen. Hoe dan ook schommelingen blijven mogelijk, zowel naar boven als naar beneden. Een variabele rente is op lange termijn vaak goedkoper, maar het geeft geen zekerheid, en is geschikter voor wie een buffer heeft in tijden van stijgende korte rentes. Er zijn ook hypotheken met variabele rente, waarbij de rente niet maandelijks is, maar mag worden bijgesteld na een langere periode. Meestal zijn de bijstellingen dan wat groter. Maar een goedkope hypotheek biedt toch niet altijd de beste oplossing.

De tussenvorm

Soms zijn de hypotheken met een tussenvorm de voordeligste en de goedkoopste hypotheken. Men hanteert een zogenaamde flexrente, deze rente ligt een aantal jaren vast, en mag bij een wijziging van de marktrente tussen de 1 à 2 % worden bijgesteld. Er zijn ook aanbieders die meer rentevrijheid bieden. U kunt bijvoorbeeld eerst kiezen voor een variabele rente, en daarna gemakkelijk overgaan naar een vaste vorm of andersom.

Slot

De keuze van rentevorm is persoonlijk. Als u in staat bent wat risico te lopen is een variabele rente voordeliger. Controleer wel altijd de voorwaarden van uw hypotheek. Is vervroegd aflossen mogelijk, kunt u gemakkelijk oversluiten, of kost die veel moeite en geld? Informeer u goed en vraag voldoende offertes. U kunt zo namelijk veel geld besparen. Het belangrijkste objectief blijft tenslotte een goedkope en passende hypotheek vinden Een interessante site voor huidige hypotheekrentes is nujij.nl.

About the Author

>