Previous
  Next

  Vaste of variable aflossingen

  Het bouwen van een woning is ongetwijfeld één van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven. Om uw droomhuis te bouwen, zult u waarschijnlijk een woonkrediet nodig hebben. Dit artikel geeft meer info over woningkredieten.

  Bij een hypotheek of woonkrediet kan je kiezen tussen vaste of variabele maandelijkse aflossingen. Waar ligt het verschil en wat is het voordeligst ?

  Bij een woonkrediet betaal je telkens twee dingen terug: interesten en kapitaal. Bij een formule met vaste maandelijkse afbetalingen betaal je eerst veel interesten terug en naarmate het woonkrediet vorderd wordt er meer en meer kapitaal terugbetaald.

  Bij variabele maandelijkse aflossingen wordt er telkens evenveel kapitaal afbetaald maar wordt maandelijks berekend hoeveel interesten moeten betaald worden.

  Financieel gezien is een variabele maandelijkse aflossing ( ook wel degressieve maandelijkse aflossing genoemd ) de beste oplossing maar aangezien de hoge maandelijkse kost in het begin van het woonkrediet, is dit niet voor iedereen de makkelijkste oplossing.

  TIP: Door het feit dat je belastingvoordeel krijgt op het aflossen van kapitaal heb je bij vaste maandelijkse aflossingen ( waar in het begin veel intrest afbetaald wordt ) minder belastingsvoordeel ten opzichte van variabele maandelijkse aflossingen.

  About the Author

  >