Huisbezitter kan veel geld besparen

AMERSFOORT – Huiseigenaren met een tophypotheek kunnen per jaar vele honderden euro’s besparen met één telefoontje of e-mailtje naar hun hypotheekverstrekker.

Banken brengen volgens de Vereniging Eigen Huis een risicotoeslag in rekening, die de klant vaak helemaal niet meer hoeft te betalen.

Het gaat volgens Hans André de la Porte van de vereniging vooral om mensen die de afgelopen tien jaar een huis hebben gekocht. Dat zijn er honderdduizenden. Deze huisbezitters kiezen er bijna allemaal voor om de volledige koopsom te financieren en dus geen eigen geld in te brengen. Dit brengt voor een bank risico met zich mee. Om dit af te kopen, betaalt de klant enkele tienden procent extra rente.

Bij 38 van veertig door Eigen Huis onderzochte geldverstrekkers staat in de hypotheekovereenkomst dat deze vergoeding vervalt als de executiewaarde van de woning – de prijs bij gedwongen verkoop – boven het oorspronkelijke aanschafbedrag komt. De klant hoeft dan alleen een brief plus een recente waardebepaling te sturen, en de bank verlaagt de hypotheekrente.

,,Als je uitgaat van een woning van 250.000 euro en een risico-opslag van 0,4 procent levert dat je op jaarbasis bruto 1000 euro op,’’ zegt Hans André de la Porte.

Banken bevestigen het verhaal van Eigen Huis.

About the Author

>