Hypotheek afsluiten

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die een hypotheek afsluiten zonder kennis van zaken. De meeste Nederlanders hebben een hypotheek maar weten weinig over het begrip hypotheek.

Nochtans kan enige kennis van hypotheken heel nuttig blijken wanneer u van plan bent om een huis te kopen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Het is altijd beter als u met kennis van zaken naar uw bank of hypotheekadviseur gaat en hun adviezen niet blindelings volgt. Als u al een hypotheek heeft lopen is enige basiskennis over hypotheek afsluiten noodzakelijk.

Nieuwe hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u eerst en vooral goed uw maandlasten bepalen. Het is misschien onaangenaam maar als u onvoldoende stil staat bij het afspreken van toekomstige maandlasten kan uw hypotheek in uw nadeel uitvallen. En sluit u nu een onvoordelige hypotheek dan heeft u er nog jaren last van. Ook al stelt een hypotheekadviseur u een hypotheek voor die op het eerste zicht zeer voordelig lijkt, u kunt beter toch een second opinion vragen bij een tweede en zelfs derde bank adviseur of bank. U kunt geen goede hypotheek afsluiten tenzij u precies weet welke hypotheekvorm bij u het beste past. Daarvoor moet u natuurlijk weten wat elke hypotheekvorm precies inhoudt. U hebt bijvoorbeeld gehoord dat een variabele rente voordelig maar u weet niets over de gevaren ervan als de rente stijgt. Of u kiest bijvoorbeeld voor vaste rente omdat u zekerheid wilt maar u beseft dan niet dat het onvoordelig is in tijden van lage rente.

Tips en vragen voor succesvol hypotheek afsluiten

  • Voordat u een afspraak maakt met de hypotheekadviseur of de bank moet u eerst voor uzelf bepalen wat u verwachtingen zijn.
  • Internet is een goudmijn  voor wie op zoek is naar algemene informatie over hypotheek afsluiten. U vindt heel veel informatie, nuttige tips en ervaringen van consumenten over hypotheek afsluiten onder andere op verschillende forums.
  • Wanneer u voldoende informatie hebt verzameld over verschillende factoren van hypotheek afsluiten en dus weet wat u zich moet voorstellen bij begrippen als ‘looptijd’ en ‘rente’, kunt op zoek gaan naar de voor u perfecte hypotheek. De beste manier hiervoor is uzelf afvragen wat u wilt.
  • Wees voldoende precies in uw vragen over het hypotheek afsluiten. Wenst u bijvoorbeeld een volledige aflossing op de einddatum dan moet u niet kiezen voor een beleggingshypotheek.
  • Beslis op voorhand hoeveel lasten u per maand wilt en nog belangrijker kunt dragen. Aan de hand van deze maandelijkse lasten kunt u bepalen hoeveel u maximaal kunt lenen. Op deze manier gaat houdt u rekening met gewenste maandlasten en gaat u niet automatisch uit van het maximale bedrag dat u kunt lenen met uw inkomen.

Zie ook: Overzicht van Beursgenoteerde bedrijven

About the Author

>