Previous
  Next
  Hypotheek berekenen

  Hypotheek berekenen

  Wegwijzer goedkope hypotheken: Hoe maandlasten en maximale hypotheek berekenen?

  Maximale hypotheek berekenen en maandlast berekening afstemmen op toekomst plannen, wonen, werken en vrije tijd

  Hypotheek berekenen

  Hypotheek berekenen

  Waarschijnlijk is het u opgevallen dat bij het online hypotheek berekenen van uw maximale hypotheek en bijbehorende maandlasten u voldoende kunt lenen. Hou echter bij de berekening van uw maandlasten altijd rekening met uw toekomst plannen.

  Keuzes maken voor de toekomst is lastig, want veranderingen in uw leven zoals een nieuwe baan, kinderen, nieuwe relatie, verlies van een naaste zijn moeilijk te overzien. Om u een idee te geven van de verschillende afwegingen, hebben we kort wat ‘levensvragen’ opgesteld die u helpen bij uw keuze uit hypotheek varianten:

  • Wilt u in de toekomst van baan veranderen? Bedenk dan dat een langere woon werk afstand belastend kan zijn. Hoe wilt u dit oplossen met een koopwoning?
  • Vindt u een luxe levensstijl belangrijk en beschouwt u een huis als noodzakelijk verblijf of vindt u het prettig om meer tijd in een ruime woning door te brengen?
  • Heeft u kinderen en wilt u dicht bij allerlei reguliere voorzieningen wonen? Heeft u voor de toekomst een kinderwens?
  • Wilt u in de toekomst minder gaan werken?

  Het antwoord op deze vragen geeft een eerste inzicht of u voor de toekomst ook extra geld moet reserveren. Vanzelfsprekend hangt veel af van de vraag of u voor een korte of lange periode in de te kopen woning gaat wonen.

  Keuze van huis, plaats & omgeving bij hypotheek overweging

  Indien u een globaal idee heeft welk hypotheekbedrag u wilt lenen en wat u aan maandlasten wilt besteden, dan kan de zoektocht naar een geschikt huis beginnen.

  • Hecht u bijvoorbeeld veel waarde aan de omgeving waar u wilt wonen?
  • Wilt u eerst in het centrum wonen en later verhuizen naar het buitengebied?
  • Gaat uw voorkeur er naar uit om dicht bij uw vrienden, familie of kennissen te wonen?
  • Of dat u op loopafstand uw hobby kunt uitoefenen?

  De omgeving kent vele uiterlijkheden en de indeling van een woning zijn aan ieder zijn smaak onderhevig. Door de komst van Funda.nl, Google Earth of zoekallehuizen.nl kunt u bijna het gehele woningaanbod in Nederland achter uw PC bekijken en door dailyfinance.nl kunt u gemakkelijk uw hypotheek berekenen. Door de uitgebreide huis en omgeving omschrijvingen, foto’s, alsook de demografische eigenschappen (cijfers over gemiddeld inkomen en samenstelling gezinnen) krijgt u een goed beeld van het aanbod. De mailservice houdt u automatisch op de hoogte als er een huis van uw voorkeur voorbij komt. Dit bespaart heel wat tijd, moeite en kosten om een geschikte woning of appartement te vinden.

  Hebt u een aantal woningen gevonden die voldoen aan uw verwachting, plan dan eens via de makelaar een bezoek aan de woning of ga eens zomaar langs. U krijgt dan voldoende indrukken en u kunt objectiever de verschillende huizen met elkaar vergelijken.

  Een huis zoeken, uw maximale hypotheek berekenen, totale maandlasten bepalen en het kopen van een huis

  Op het moment dat u een huis wilt kopen, komen er allerlei vragen op u af: Waar wilt u gaan wonen?

  • Wat is de maximale hypotheek die u kunt lenen, hoe gaat u uw hypotheek berekenen?
  • Hoeveel bent u maandelijks aan hypotheek en woonlasten kwijt, indien u een bod plaatst op uw droomwoning?
  • Hoe gaat het plaatsen van een bod en het kopen van een woning in de praktijk?
  • Waar moet u op letten bij de onderhandelingen voor de aankoop van uw droomhuis?

  Gelukkig biedt internet een belangrijke informatiebron en kunt u tegenwoordig op funda.nl alle woningen bekijken die in Nederland te koop zijn en zijn op dailyfinance.nl alle hypotheken te vergelijken en maximale hypotheek berekenen online. Toch is het vinden van de juiste hypotheek die u in de toekomst zicht geeft op lage maandlasten, zekerheid & flexibiliteit een weinig transparant proces. Zeker als u voor het eerst een huis gaat kopen.

  Woonlasten berekenen (hypotheek berekenen): Wat wilt u netto kwijt zijn aan uw hypotheek en andere lasten?

  Maak verschil tussen maandlast hypotheek én totale woonlasten!

  Voorafgaand aan de keuze van een woning en de benodigde financiering, is het raadzaam om uw inkomsten en uitgaven eens op een rijtje te zetten. Tip: maak een duidelijk onderscheid tussen maandlast hypotheek en woonlasten! Een hypotheek verstrekker bedoelt met maandlasten de kosten die u kwijt bent aan een hypotheek, terwijl woonlasten uw totale kosten zijn die u kwijt bent aan wonen. Inzicht in uw huidige uitgavenpatroon zorgt voor een idee over hoeveel u maandelijks wilt en kunt uitgeven aan maandlasten hypotheek inclusief alle woonlasten.

  Hypotheek berekenen van huidige en toekomstige netto woonlasten

  Het inzichtelijk maken van uw totale woonlasten is vaak een lastige klus. Hieronder een voorbeeld om u inzicht te geven in de gemiddelde totale woonlasten, in een situatie waarbij de man en vrouw allebei werken (inkomenscategorie van € 30.631 tot € 52.228 met een belastingtarief van 42%), ze geen eigen geld in hun woning hebben geïnvesteerd en hebben gekozen voor de meest risicoloze hypotheekvorm.

  Hypotheek berekenen maandlasten

  Huis € 185.000,-
  Hypotheek
  € 200.000,-
  Huis € 275.000,-
  Hypotheek
  € 300.000,-
  Netto hypotheeklast€ 811,-€ 1.206,-
  Onderhoud (bij €100.000,- € 90,- reserveren en hierboven per € 40.000,-  €11,- erbij optellen)€ 113,-€ 138,-
  Water, gas, elektra€ 145,-€ 205,-
  Onroerend goed belasting (OZB)€ 18,-€ 26,-
  Opstal schade verzekeringen (per € 1000,-  € 0,95 berekenen)€ 15,-€ 19,-
  Reinigingsheffing en rioolrechten€ 34,-€ 40,-
  Telefoon, internet, televisie€ 50,-€ 60,-

  Totaal netto woonlasten per maand

  € 1186,-€ 1694,-

  Voorbeeldschema van totale woonlasten
  Indicatie hypotheek berekening van uw maximale hypotheek en hypotheek lasten

  Een stelregel die de overheid hanteert is dat uw woonlasten tussen de 22% en 30% van uw totaal besteedbaar bruto inkomen mogen liggen. Een stelregel om ervoor te zorgen dat u bij een stijging van de rente of plotselinge verandering van uw woonomstandigheden (keuze om minder te werken, scheiding, werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden van de partner, etc.) niet in de problemen komt.
  Om u een idee te geven wat dit concreet betekent voor het lenen, sommen we hieronder de gemiddelde hypotheek verstrekking normen op:

  Gezamenlijk bruto inkomen Maximale lening /
  Bruto inkomen
  Maximale werkelijke woonlasten t.o.v. bruto inkomen
  < € 35.000,-5,530%
  > € 35.000,- < € 50.000,-6,035%
  > € 50.000,-6,535%

  Normering van hypotheekverstrekkers naar inkomen, simulatie hypotheek berekening

  Hier vindt u een simulatie van hypotheek berekenen:

  Verdient u bijvoorbeeld € 28.000,- en uw partner € 22.000,- dan kunt u samen maximaal (€ 50.000,- x 6,0) = 300.000,- lenen.Op grond van de woonlasten t.o.v. uw bruto inkomen is dit echter niet aan te raden. Op grond van de hierboven berekende maanduitgaven komen uw woonlasten uit op 1694,- (maandelijkse woonlast uit voorbeeld) / 4166,66 (maandelijks bruto inkomen € 50.000,- / 12 maanden) = 40,65%.

  Pdf versie: Hypotheek berekenen

  Word document: Hypotheek berekenen

  Excel bestand: Hypotheek berekenen

  PowerPoint: Hypotheek berekenen

  About the Author

 • […] Lees hier verder: Hypotheek berekenen […]

 • >