Hypotheekrente

Veel mensen kiezen voor een hypotheek met een korte rentevaste periode. Ze beseffen niet dat na deze korte periode het rentepercentage sterk kan stijgen.

Hypotheekrente

Voor de meeste mensen zijn de maandlasten doorslaggevend bij het kiezen van een hypotheekvorm. Dit verklaart waarom aflossingsvrije hypotheek en beleggingshypotheek zoveel succes hebben. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar dus aflossen tijdens de looptijd komt steeds minder vaak voor. U kunt het geleende bedrag beter op uw spaarrekening zetten in plaats van het te gebruiken voor de aflossing.

Korte rentevaste periode

Wanneer de rentestanden laag zijn, kunt u een hypotheek afsluiten met een rentevaste periode van vijf jaar en tegen een rentepercentage onder de 5%. Wenst u een hypotheek aan te gaan met een langere rentevaste periode moet u een hogere hypotheekrente of beter gezegd een hoger rentepercentage betalen. Toch is een hypotheek met langere periode vaak het veiligste omdat rentepercentages in een korte periode sterk kunnen stijgen. Stel iemand koopt een huis – meestal gaat men dan uit van het maximale bedrag dat men kan besteden – als de hypotheekrente in de volgende periode stijgt (en zijn inkomen blijft hetzelfde) zal de betreffende persoon deze nieuwe hogere hypotheekrente niet meer kunnen dragen.

Lange rentevast periodes

Sluit u een hypotheek af terwijl de rentestanden hoog zijn, dan is het aangeraden om uw hypotheek niet vast te zetten voor een lange periode van bijvoorbeeld twintig jaar. Zo waren begin jaren tachtig de hypotheekrentes in Nederland boven de 10%. Wie toen een huis kocht met een lange rentevaste periode moest in tijden van lage rentestanden toch het oorspronkelijke hoge rentepercentage betalen.

Lage of hoge hypotheekrente?

Helaas kan er niet vooraf bepaald worden hoe de rente zich zal ontwikkelen. Staat de hypotheekrente op een bepaald moment hoog dan gaat het in de toekomst niet noodzakelijk dalen. Toch biedt een hypotheek met langere rentevaste periode één niet te onderschatten voordeel, namelijk zekerheid in de toekomst. Kies een langere rentevaste periode. Zo loopt u niet het risico om in een nieuwe periode de maandelijkse lasten van een hogere hypotheekrente niet meer te kunnen dragen.

About the Author

>