Koopkracht

In dit artikel bespreken wij factoren, die uw koopkracht kunnen doen stijgen of dalen. De koopkracht is natuurlijk afhankelijk van de economische toestand in het land in zijn geheel.

Vorig jaar in 2008
Wat zijn eigenlijk de factoren die de koopkracht kunnen doen dalen of stijgen?

De aanhoudende inflatie

Volgens vele economen zal het jaar 2009 in teken staan van negatieve inflatie of deflatie. De prijzen zullen voor enkele maanden lager liggen dan in 2008. Maar het betekent helaas niet dat het leven goedkoper zal worden, de prijzen zullen wel niet zo snel stijgen. Dit is dus niet zo positief nieuws voor uw koopkrachtvermogen.

Boodschappen doen wordt duurder

Volgens dezelfde prognoses zal een gemiddeld gezin in 2009, 209 euro meer uitgeven dan in 2008.

Minder uitgeven en meer sparen is de boodschap

De economische crisis slaat hard toe, mensen vrezen voor hun baan. Men verliest koopkracht. Daarom voorspelen vele economen dat er meer gespaard zal worden in 2009, dan in 2008. De spaarquote van de Nationale Bank gaat ook stijgen en zal 14,3 procent bedragen.

Dat waren de minpunten. Nu sommen wij de pluspunten op.

Olieprijzen dalen

De negatieve inflatie heeft natuurijk te maken met de dalende olieprijzen. Voor gezinsbudget is deze daling ook een pluspunt, want het betekent dat een gemiddeld gezin in 2009, 491 euro zal kunnen besparen op diesel, stokolie en benzine. U compenseert zo de dalende koopkracht.

Voedingsprijzen stijgen minder en ook minder snel

In 2008 zijn de voedingsprijzen sterk gestegen. De prijzen van voeding stegen met 5 tot 6 procent. In het jaar 2009 zal geen grote opluchting kunnen brengen, maar de prijzen zullen niet zo snel stjigen. Enkele producten worden wel goedkoper.Wat natuurlijk goed is voor uw koopkracht.

About the Author

>