Kosten tweedehandsauto

Bent u benieuwd of een tweedehandsauto nog steeds voordeliger is nu de saloncondities voor een nieuwe auto al zo voordelig zijn. Wat zijn eigenlijk de kosten van een tweedehandsauto? Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van eventuele kosten van een tweedehandsauto moet u niet naar de aankoopprijs kijken maar naar de TCO (total cost of ownership).De TCO wordt gebruikt om alle kosten van een auto over een volledige levensduur te berekenen. Algemeen geldt dat bij een nieuwe wagen de aankoopsom hoger ligt en dat een tweedehandswagen hogere onderhouds- en reparatiekosten genereert.

Onderhouds- en reparatiekosten tweedehandsauto

Vaak zijn er bij een tweedehandsauto meer kosten omdat wagens die niet meer zo nieuw zijn meer onderhoud nodig hebben. Normaal gezien kan een wagen ongeveer 90.000 kilometers rijden zonder te veel pannes en kosten. Bij een hoger aantal km stijgen de kosten steeds en vanaf 150.000 worden ze aanzienlijk groot. Indien u de kosten gaat berekenen van een tweedehandsauto moet u rekenen op een nieuwe distributieriem na ongeveer 90.000 km en nieuwe banden na 50.000 km.

…andere kosten tweedehandsauto

We zetten andere mogelijke kosten voor u op een rijtje:
1. De jaarlijkse keuring: de keuring kan bij een tweedehandswagen zwaarder doorwegen.
2. De belasting op inverkeerstelling (BIV): de eigenaar van een tweedehandswagen moet een kleinere som betalen dan iemand die met een nieuwe wagen rijdt. Dit geldt wel enkel zolang de BIV berekend wordt op basis van de fiscale pk’s. Wat de CO2- uitstoot betreft, wordt er geen degressieve schaal gehanteerd.
3. De jaarlijkse rijtaks: de taks is identiek zowel voor een tweedehandswagen als voor een nieuwe wagen.
4. Verzekeringen: bij een tweedehandswagen kan de omniumverzekering, die wegvalt, vervangen worden door een bijstandsverzekering.
5. Kostprijs onderdelen: een onderdeel voor een tweedehandsauto kost evenveel als eentje voor een nieuwe wagen. De kosten blijven dus gelijk.

Garanties tweedehandswagens vs nieuwe wagens

Vaak geniet u bij nieuwe wagens van opmerkelijke garanties (twee jaar en langer) terwijl u bij tweedehands het vaak zal moeten stellen met een garantie van slechts 1 jaar. Er zijn wel enkele garages waar u verlengingen tot drie jaar kunt krijgen: MyWay van de Volkswagen-groep en Topcar van Toyota. Als u opzoek bent naar een betere jonge (max 1 jaar oud) tweedehandswagen spring dan zeker eens binnen bij Nearly New Car van Mercedes-Benz.

About the Author

>