Leven als een vrek

Het is natuurlijk altijd beter om zuinig te leven. Besparen op de kosten waarop al bespaard is, kan negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van het leven. U gaat dan leven als een vrek.

Soms leven wij allemaal als een vrek, wij besparen op alle mogelijke manieren. Maar het leven als een vrek moet de kwaliteit van het leven niet verminderen. Men moet zelfs niet te ver gaan zoeken, een voorbeeld: gewone producten in de plaats van de A – merk. Het besparen op alle mogelijke manieren kan stilaan een soort mode de vie worden. Dat is wat bedoeld wordt met ‘leven als een vrek’. Het willen besparen kan ook een fobie worden wanneer consumenten niets meer kopen en steeds maar willen besparen.

Leven als een vrek

Een vrek is iemand die op alles bespaart. Maar zijn spaargeld wordt niet gebruikt en brengt niets op. Hij blijft als het ware op zijn geld zitten. Leven als een vrek kan letterlijk het uiterste betekenen. Soms kunnen mensen tot het uiterste gaan en enkel op brood en water overleven. Het is eigenlijk een dwangneurose, waarbij mensen moeite hebben met zelfs eurocenten uit te geven.

Waarop bespaart een vrek eigenlijk?

Wij hebben allemaal soms de drang om ineens te beginnen sparen. Op onze bankafschriften zien wij vaak dat we weer eens iets overbodigs hebben gekocht. Maar het sparen en besparen moet natuurlijk niet het enige doel van heel uw leven worden. Leven als een vrek biedt dus geen echte oplossing.

Leven van een vrek

Een levenswijze van een vrek zal weinig mensen echt gelukkig maken. Bovendien is het moeilijk om in onze maatschappij als een vrek te leven. Maar vele mensen erven deze overdreven vorm van zuinigheid. Vooral de oudere mensen leven vaak als een vrek, omdat ze opgegroeid waren tijdens financiële crisis of oorlog.

About the Author

>