Maximale hypotheek 4,5 keer het bruto jaarsalaris

Als u een huis wilt kopen, dan wilt op de hoogte zijn van de maximale hypotheek. Bij het berekenen van de maximale hypotheek moet u uw aandacht concentreren op enkele belangrijke zaken, namelijk het maandelijkse salaris en het totale jaarinkomen. En ook de stand van de rente van de door u gekozen hypotheek en natuurlijk ook de verkoopwaarde van de woning die u gaat kopen. Niet minder belangrijk is uw leeftijd of het eigen kapitaal die u wilt en kunt spenderen aan het huis. U kunt de maximale hypotheek berekenen door het beantwoorden van al deze vragen en het samenbrengen van de gegevens. De maximale hypotheek verlaagt jaarlijks met 5%. Men hanteert voor het berekenen van de maximale hypotheek het bedrag dat 4,5 keer het bruto jaarsalaris betreft.

Een daling van de huizenprijzen zal nog niet zo snel gebeuren, want de rentestand is relatief laag, maar ook het aanbod op de woningenmarkt is klein. Deze ontwikkeling zal dus de waardestijging van de koopwoningen blijven remmen.

De banken worden in het oog gehouden door de NVB (de Nederlandse Vereniging van Banken), wat het naleven van de gedragscode betreft. Om de gedragscode te laten respecteren is er zelfs een kliklijn ingesteld. U kunt best een rode draad volgen wat de maximale hypotheek betreft, want het gedrag en de gegevens verschillen van consument tot consument. Als voorbeeld kunt u vijf keer uw bruto salaris op jaarbasis hanteren. De maximale hypotheek die u kunt lenen zal dit bedrag ongeveer benaderen. Om alles op een juiste en precieze manier te berekenen gaat u natuurlijk beter naar een financieel adviseur.

About the Author

>