Persoonlijke lening

Iedereen heeft wel eens geld nodig daarom kan een persoonlijke lening heel handig zijn. In dit artikel lees je wat een persoonlijke lening is, waar je een goedkope persoonlijke lening kan afsluiten, wat de kosten zijn en het verschil met een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Wat is een persoonlijke lening? Hoe en waar kan zo’n lening afgesloten worden? Wat zijn de kosten bij een dergelijke lening? Wat is het verschil tussen aflopend en doorlopend krediet. In dit artikel vindt u antwoorden op deze veel voorkomende vragen.

Persoonlijke lening als vorm van aflopend krediet

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leent u een vast bedrag en krijgt u de gehele som tot uw beschikking. De looptijd en het tarief (de rente) liggen bij een persoonlijke lening vast. Het is dus een vorm zijn van aflopend krediet. U betaalt uw krediet in vaste termijnen terug binnen een bepaalde looptijd. U weet dus precies waar u aan toe bent. Deze kredietvorm is minder flexibele want al afgesloten bedragen kunt u niet terug opnemen. Het mogelijke bedrag van de lening hangt af van uw inkomen en financiële situatie. Soms laat de kredietverschaffer de BKR een toetsing uitvoeren van de kredietwaardigheid van de kandidaat. Bij een persoonlijke lening met aflopend krediet is de rentevoet vaak hoger dan bij een doorlopend krediet.

De looptijd van persoonlijke leningen

Een persoonlijke lening heeft een vooraf afgesproken looptijd, die kan variëren van 6 maanden tot 6 jaar. De looptijd verschilt van bank tot bank dus is het verstandig om eerst offertes aan te vragen bij verschillende banken. Door de offertes met elkaar te vergelijken kunt zien waar u de goedkoopste lening met de voordeligste looptijd kunt afsluiten.
Voordelen persoonlijke lening

 • U lost maandelijks een bepaald vast bedrag af.
 • U hebt meer zekerheid over uw lening
 • Bij het aflopen van de lening heeft u het geleende bedrag helemaal uitbetaald.

Nadelen persoonlijke lening

 • De rente bij een persoonlijke lening (aflopend krediet) ligt hoger dan bij een doorlopend krediet.
 • Als u de lening eerder aflost, moet u extra kosten betalen.
 • U kunt binnen een lening geen geld extra lenen.

Verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet

Bij het afsluiten van een doorlopend krediet kiest u voor een flexibele vorm van lening. U kunt geld blijven lenen tot een bepaalde limiet. In tegenstelling tot een persoonlijke lening ligt de looptijd niet vast en betaalt u niet in vaste termijnen. De rente is vast of variabel.

Voordelen doorlopend krediet

 • Het doorlopend krediet is zeer flexibel
 • Lagere rente dan bij een persoonlijke lening
 • U bepaalt zelf wanneer u een deel van de lening aflost
 • U kunt geld opnemen binnen uw lening wanneer u dat uitkomt

Nadelen doorlopend krediet

 • Het rentepercentage ligt niet vast en is dus niet altijd stabiel
 • Het is uw eigen verantwoordelijkheid om uw lening volledig af te lossen.

Nuttige tips bij afsluiten persoonlijke lening

 • Kijk na of alle gegevens overeenkomen
 • Stem de looptijd van uw persoonlijke lening goed af op de looptijd van uw aankopen. Het heeft weinig zin om een persoonlijke lening te blijven uitbetalen van een voorwerp dat niet meer bruikbaar is.
 • Denk na of deze vorm van lening u het beste past en of een persoonlijke lening voor u geschikt is.

Pdf versie: Persoonlijke lening

Word document: Persoonlijke lening

Excel bestand: Persoonlijke lening

PowerPoint: Persoonlijke lening

Op ons website vindt u heel veel informatie over doorlopend krediet persoonlijke lening, goedkoopste persoonlijke lening, goedkope persoonlijke lening, krediet persoonlijke lening, met persoonlijke lening, persoonlijk lening, persoonlijke lening, persoonlijke lening bkr, persoonlijke lening vergelijken, persoonlijke leningen, rente persoonlijke lening.

About the Author

>