Met meer Europa verdwijnt ook onze pinpas

Wanneer Europa gaat uitbreiden dan wordt Nederland kleiner. Enkelen onder ons hebben er een hekel aan en vaak heerst er ook een beetje schrik. Maar vele anderen zijn gelukkig met de progressie die er gemaakt wordt. Een andere benadeelde bij al deze ontwikkelingen zal vermoedelijk onze pinpas worden.

Europese Grondwet

De afkeuring van de Europese grondwet van juni 2005 hangt vast aan de gedachte dat het Nederlandse imago voortdurend progressief dreigt ten onder te gaan. De gedachte dat Europa de wetten stelt en dat Nederland wel zal volgen. Maar goed, de euromunt zorgt ervoor dat betalen buiten Nederland veel simpeler wordt omdat je binnen Europa je geld niet meer hoeft om te ruilen. Maar de vraag stelt zich of de gewone mens met alle financiële beslissingen die in Brussel genomen zijn er wel zo gelukkig mee zijn. Zo had ik het onlangs nog over de gloednieuwe Europese betaalstelsel, de SEPA. Wat wil dat zeggen voor onze pinpas?

De pinpas

In ons land is de pinpas helemaal ingeburgerd. Om een idee te geven, op dit ogenblik gebeuren meer dan 90% van de elektronische betalingen in Nederland door middel van de pinpas wat niet zo verwonderlijk is want afgezien van wat je betaalt voor het pasje, is het pinnen voor de gebruiker bijna gratis. Maar dat wordt een ander verhaal met de SEPA.

EMV

Er zijn nu reeds zichtbare veranderingen te bespeuren. Zo hebben ondermeer Frankrijk, Duitsland, Spanje en Engeland een nieuwe methode in het leven geroepen voor het betalen en geld uit de muur halen . Door de kersverse Europese voorwaarden is het niet langer nodig om in een winkel de pinpas door de betaalautomaat te schuiven of om de magneetstrip te kunnen lezen en de overdracht te laten gebeuren. U hoeft enkel de pinpas in te brengen in de automaat, zodat een hierop aanwezige EMV- chip gelezen kan worden. Dit loopt nog niet van een leien dakje. Zo zijn bijvoorbeeld in Italië nog niet alle geld- en betaalautomaten erop ingesteld om de nieuwe chip te laten werken. Dat kan nogal eens een probleem geven wanneer je daar op vakantie bent.

Transactiekosten

Enkele jaren geleden hadden we het nog over het Europa van de twee verschillende snelheden. Heden is dat op politiek vlak niet meer juist omdat Europa wil vermijden dat er verdeeldheid ontstaat. Maar er zijn wel degelijk enorme verschillen op de betaalmarkt aanwezig. Zo duiden statistieken van de ECB aan dat bijvoorbeeld iemand in Spanje voor een pintransactie van 45 euro maar liefst 75 eurocent aan transactiekosten moet betalen ten opzichte van een Fransman die ruim 30 eurocent betaalt. Om een andere vergelijking te maken: voor een gelijksoortige transactie met Maestro van Mastercard betaalt u nog steeds 40 eurocent.

Vele kaarten

In Europa zijn er heel veel bankinstellingen met als gevolg ook heel veel pinpassen in omloop. In de toekomst zal vermoedelijk niet enkel de stabilisatie in de bankensector doorgaan tevens worden ook het aantal passen beperkt. Er zal een nood gecreëerd worden naar één of meer Europese betaalpassen die de waaier aan passen die momenteel reeds in omloop zijn zullen vervangen. De introductie van de EMV chiptechnologie op onze pinpas is slechts een tussenstap om aan de Europese veiligheidsnormen te kunnen voldoen. De strijd rond de kaarten moet nog beginnen. De vraag wordt natuurlijk gesteld wie er als overwinnaar zal uitkomen en wat we zullen moeten gaan betalen. Uit bovenstaande tekst is gebleken dat onze pinpas in Europees opzicht zeker niet duur is. Ook is het tevens duidelijk dat Nederland een behoorlijk kleine garnaal is. De mogelijkheid dat onze pinpas de norm wordt is heel klein. Immers,belangrijke Amerikaanse grootheden zoals Maestro en V Pay kijken op dit ogenblik reikhalzend naar de Europese betaal- en creditcardmarkt, om er nog meer zeggenschap in te krijgen waar ze nog in lijken te slagen ook!

België

Dit land is op dat vlak een pionier. Het Belgische bankwezen heeft immers besloten om het alomgekende Bancontact/Mister Cash, BC/MC, per 1 januari 2008 te vervangen door Maestro. Op een ander tijdstip komen er mogelijk nog meer bij. Maar de basis is gelegd, en Maestro heeft zijn prijzen al omhooggedreven. Iedere inwoner krijgt daarbovenop een nieuw Europees rekeningnummer met achttien tekens.

Voordelen

SEPA bevat volgens de bankinstellingen ook veel pluspunten. Naast het eenvoudig buitenlands bankieren is tevens ook een buitenlandse account meestal overbodig. De waarde van een creditkaart wordt minder en de nieuwe EMV-chip is steeds meer bestand tegen bedrog. Een pincode zou overbodig worden.

About the Author

>