Vaste rente

De meesten in ons land kiezen voor een vaste rente. Ondanks de dalende koopkracht, werd er in 2008 opvallend veel geleend.
De meeste Belgen blijven lenen en zoals al eerder gezegd voor een vaste rente. De bedragen bereikten hun maximum. Het aantal leningen afgesloten voor woningkredieten is in vergelijking tot het jaar 2007 met 5 procent gestegen. Omwille van de crisis, daalde het gemiddeld geleende bedrag. Het gemiddelde bedraagt 102.000 euro. Deze cijfers werden verzameld bij de grootste Belgische kredietverleners.
Als wij de cijfers nemen zonder de herfinanciering erbij te rekenen, dan wil de gemiddelde Belg een som van 114.500 euro lenen ( volgens de KBC). Het reële geleende bedrag komt neer op 110.000 euro. De Belgen lenen niet graag voor een lange periode, de gemiddelde looptijd van een hypotheek is van 221 maanden. Bij Fortis bedroeg het gemiddelde vorig jaar 254 maanden.

Vast of variabel?

Omdat de rente daalt, is een variabele formule nu voordeliger. Maar de meesten kiezen toch voor een vaste rente. De meest gekozen blijft de vaste rente op 20 jaar. De scherpste tarieven voor de vaste rente liggen nu tussen 5,4 en 5,7 procent.
Bovendien stijgt de populariteit van de consumentenkredieten. Het komt door de stijging van de gemiddelde beschikbare inkomen van een Belgisch huisgezin met 4.3 procent ( en dus tot 40.000 euro). De energie- en voedingprijzen zijn ook gestegen, maar de daling van de koopkracht bleef beperkt tot 0.3 procent.

Belg leent vooral voor auto en woning

Waarom worden de meeste leningen afgesloten? Om de aankoop van een auto of een woning te financieren. De markt voor het consumentenkrediet blijft dus stegen met 1 tot 3 procent. Maar het gemiddeld geleende bedrag is bij verschillende banken anders. Bij Fortis kan men bijvoorbeeld 9.250 lenen. Bij KBC zelfs tot 15.800.

About the Author

>