Veel geld

De keuze waar uw geld te beleggen kan moeilijk blijken, daarom belicht ik hier de grootste voor- en nadelen van beleggen en sparen.

Vaak hebben mensen wat extra geld over die ze opzij kunnen zetten. Ze houden bijvoorbeeld per maand een bepaald bedrag over of ze ontvangen een in eens een groot bedrag. Mensen kunnen een prijs winnen in een loterij, een erfenis krijgen of veel geld gespaard hebben. Je kunt dan veel  geld direct uitgeven of ervoor kiezen om het te beleggen of op een spaarrekening te zetten.

Wanneer je een bepaald bedrag op een spaarrekening zet, krijg je via rente veel geld terug. De hoogte van de rente hangt af van een aantal factoren. Zo is de hoogte van de rente omgekeerd evenredig met het aantal beperkingen op je spaarrekening, dus hoe meer beperkingen op je rekening hoe hoger de rente. Het gaat dan om beperkingen zoals de termijn van de spaarrekening, een minimum saldo, etc.

Voordelen van Sparen

Door te sparen kun je beletten dat het geld met de tijd in waarde verliest door inflatie. Eén van de grootste voordelen van sparen is echter dat je zeker weet dat je het geld die je hebt ingelegd zeker terugkrijgt. Je weet ook hoeveel de rente bedraagt. Bij de meeste spaarrekeningen krijg je jouw geld ook redelijk snel terug als je het nodig hebt. Dit is zeker een voordeel want je kan altijd onverwachts veel geld nodig hebben. Je hebt bij het sparen ook veel minder kosten in vergelijking met het beleggen. En een voldoende lange spaartermijn zorgt ervoor dat je veel geld

Nadelen van Sparen

Sparen is inderdaad zeer voordelig: je krijgt meer geld dan je hebt ingelegd, je kunt ieder moment stoppen. Het is een handige manier om veel geld te krijgen. Het nadeel is dat het niet zo snel gaat. Je kunt er ook geen grote bedragen mee verdienen. Dus als je veel geld wit krijgen binnen een korte tijd vormt sparen niet de perfecte oplossing.

Beleggen

Tegenwoordig bestaan er heel veel verschillende mogelijkheden om te beleggen. Er bestaan enorm veel beleggingsproducten. Men kan kiezen tussen een risicovolle en een risicoarme belegging. Vaak gaat een groter risico samen met meer winst, maar dit is niet altijd het geval. Je kan veel geld verdienen en ook veel geld verliezen.

Voordelen van Beleggen

Een groot voordeel van beleggen is de mogelijke rente die je kunt verkrijgen. Bij een goede belegging kun je veel geld verdienen. Een ander voordeel is dat je met beleggen heel snel geld kunt verdienen. Ook het volgen van economische ontwikkelingen kan heel leuk zijn.

Nadelen van Beleggen

Het grootste nadeel van beleggen is dus dat je in plaats van veel geld te verdienen veel geld kunt verliezen. Met beleggen kun je minder geld overhouden dan het bedrag die je oorspronkelijk belegde en soms houd je helemaal niets over. Je moet dus goed weten met welke risico’s je te maken hebt. Beleggingen brengen ook veel extra kosten met zich mee. Bij beleggen zijn er aankoopkosten en verkoopskosten. Je geld zit ook vast zodat je er niet direct bij kunt.

Conclusie: Beleggen of Sparen?

Ieder moet voor zichzelf uitmaken of hij wil sparen of beleggen. Allereerst moet je beslissen wat je met het wilt doen. Wil je snel veel geld verdienen dan is beleggen een betere keuze. Wil je echter voorkomen dat jouw geld minder waard wordt door de inflatie dan kies je beter voor sparen.

About the Author

>