Veilig sparen

Veilig sparen & is uw bank een veilige systeembank

De huidige economische situatie laat u geen keuze. Om veilig te sparen moet je alles over de garantieregeling weten. Men moet ook zeker weten of het over een systeembank gaat of niet.

Veilig bankieren

Zoals al eerder vermeld moeten we tegenwoordig weten of onze geld veilig belegd is. Dat is natuurlijk het belangrijkste aspect van veilig sparen. De verzekeraars ontsnappen niet aan deze regel. Veilig sparen is dus de boodschap!

Depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel is natuurlijk een ingewikkeld systeem. Het is minder ingewikkeld als het om een depositogarantiestelsel bij een Nederlandse bank gaat. Bij een gemengd stelsel, als u ook een garantie bij een buitenlandse bank hebt, hebt u geen recht op een fout. Daarbij moet men aan de Icesave denken. Er bestaat wel een oplossing. Uw bank moet dan volledig onder de garantie van DNB vallen. Sinds 7 oktober 2008 beschikt u over een garantie dat per persoon maximaal 100.000 denkt. En dat voor een periode van tenminste een jaar.

Verzekeraars

De verzekeraars zijn niet gedekt door het depositogarantiestelsel. Bij de verzekeraars komt u minder gemakkelijk in de problemen dan een bij bank. De klanten hebben op deze manier dus meer zekerheid. Ze kunnen wel in slechte papieren komen te staan, als de premie slecht of slechter wordt betaald. Of ook natuurlijk door een slechte economische situatie.

Spaarbank en systeembank

Veilig sparen kan momenteel bij een systeembank. Deze vorm van bankieren wordt door de overheid gestimuleerd. Het omvallen van een systeembank kan een heel negatief effect hebben op de economie in het geheel. Natuurlijk zal de overheid geen enkele bank laten omvallen. Want dat kan de economie negatief beïnvloeden en het vertrouwen van de klanten in de financiële instellingen schaden.

Solide banken

De ratings van Moody’s en Fitch geven een lijst van de solide en betrouwbare banken in Nederland. U neemt deze lijsten best door om veilig te kunnen sparen. Door de huidige economische situatie hebben zelfs solide banken, die in de lijsten vermeld zijn, nood aan overheidssubsidies. Enkel de Rabo Bank maakt een uitzondering. Als u naar de kleinere banken kijkt, ziet u dat ze wel een hoge rente bieden. Want ze hebben niet met de zogenaamde ‘rommelhypotheken’ meegewerkt. U moet dus vooral veel vergelijken om veilig te sparen.

Conclusie en Advies

Om veilig te sparen zou u liefst uw geld moeten spreiden. Dat wil zeggen, ten eerste, niet meer dan 100.000 euro per persoon bij een financiële instelling beleggen. Ten tweede is het veiliger om ervoor te zorgen dat spaargeld, hypotheek en leningen ook verspreid zijn. Veilig sparen gebeurt bij een systeembank, maar daar ligt de rente meestal veel lager. Het tweede nadeel is dat de garantie slechts een jaar geldig is. Best kiest u ook voor een bank die volledig door de Nederlandse garantie gedekt is. De achtergestelde deposito’s zijn ook heel gevaarlijk.

Slot

Zoals u ziet, moet u naar veel factoren kijken om veilig te sparen. U moet vooral weten of uw bank een veilige systeembank is. Door al deze kenmerken en tips in acht te nemen hebt u niks te vrezen.

About the Author

>