Volg de reis van je eurobiljetten

Heb je er al ooit eens bij stilgestaan over het aantal personen die het briefje van vijf euro, wat nu in jou portemonnee steekt, hebben vastgehouden? Ben je nieuwsgierig welk traject je twintig euro begint nadat je ermee betaald hebt in het grootwarenhuis? Bevat het roze varkentje van je ukken een vreemd briefje bijvoorbeeld uit Ierland of Portugal? Iedere dag stellen zich ruim honderdduizend europeanen zich die vraag. Ze zoeken daarbij ook actief naar antwoorden. Ze worden de ‘eurobilltrackers’ genoemd en volgen de interessante weg die hun geld maakt van nabij op.
Eurobiljetten op reis
Op 1 januari 2009 zal het zeven jaar geleden zijn dat twaalf Europese landen overschakelden van hun eigen munteenheid naar de Euro en waarbij een heel boeiende situatie werd gecreëerd. In drukkerijen over het ganse Europese grondgebied, werden miljoenen eurobriefjes gedrukt. Ieder afzonderlijk briefje kreeg een persoonlijk opvolgnummer. Hoe zouden de euro’s zich over het Europese grondgebied verdelen? Welke traject zouden de briefjes volgen?
Het was een zekere Philippe Girolami die het een interessant idee vond om daarover een website op te richten en zo werd de Eurobilltracker in het leven geroepen. De kerngedachte van deze website bestaat uit een immens grote database waarbij alle mensen de nummers wat op hun eurobriefjes staan op de website kan invoeren. Wanneer een persoon hetzelfde nummer invoert, bekom je een zogenaamde hit. Je kan zien in welk land je briefje geweest is en hoeveel tijd het erover gedaan heeft voor het in jouw handen is terechtgekomen. Momenteel werden er al meer bijna 30 miljoen briefjes ingevoerd. Er werd ruim 116 000 keer een hit gescoord. Twee biljetten werden zo reeds vijf keer in de databank getraceerd. Het ene briefje deed er 363 dagen over om 630 kilometer af te leggen, het andere briefje 263 kilometer in 137 dagen.
Statistieken
Van alle briefjes die worden ingevoerd , worden op de website heel veel statistieken bijgehouden. Waar is het briefje gedrukt? Hoe verloopt de verspreiding van de biljetten in de verschillende landen? In België werden in april 2007 184438 eurobiljetten ingevoerd waarvan minder dan 18 % ook in België werd gedrukt.

Ook van het aantal hits worden de nodige gegevens bijgehouden. Op kaartjes kan je zien welke weg de biljetten gevolgd hebben, de hits land per land bekijken, het aantal triple hits bijhouden die er de voorbije dagen geweest zijn (dit zijn briefjes die voor de derde maal ingevoerd werden) enz…
Mensen die de website gebruiken kunnen ook zien ook welke personen het meeste aantal briefjes ingevoerd hebben, welke regio’s en gebieden deelnemen aan het spel. Want ook al zijn er veel belangrijke inlichtingen te halen uit deze statistieken, de website is compleet zelfstandig en wordt gerund door een aantal vrijwilligers die het gewoon fijn vinden om het traject van hun eurobiljetten op te volgen.
Waar komen jouw biljetten vandaan?
Op ieder eurobriefje kan je een uniek serienummer van elf cijfers terugvinden, telkens vooraf gegaan door een letter. Aan die letter kan je zien in welk land het briefje gedrukt is.

Hieronder enkele voorbeelden :
• L – Finland
• M – Portugal
• N – Oostenrijk
• P – Nederland
• S – Italië
• T – Ierland
• U – Frankrijk
• V – Spanje
• X – Duitsland
• Y – Griekenland
• Z – België

Tevens kan je op de voorzijde van elk eurobriefje een short code vinden dit zijn een korte reeks letters en cijfers. De letter duidt aan waarmee de zogenaamde printercode begint, het is een verwijzing naar de drukkerij waar het eurobiljet is gedrukt. Ieder land heeft meestal één of twee drukkerijen, die zich veelal toegespitst hebben op bepaalde waarden. Daarna komen een drietal cijfers die vermelden op welke drukplaat de briefjes gedrukt zijn. Als laatste krijg je nog een tweetal getallen die aanduiden wat de exacte plaats was waar het biljet zich op de drukplaat bevond. Deze shortcode wordt op ieder eurobiljet ingegeven.
Meedoen?
Hoe meer mensen de website gebruiken, hoe meer kans dat de eurobiljetten meermaals in de databank ingevoerd worden. Wie zich als lid aanmeldt, loopt het risico om eraan verslingerd te geraken. Het geeft een kick om de eerste hit te zien verschijnen!

De eurobilltrackers vormen inmiddels een gemeenschap die heel close is. Er bestaat een heel ruim platform, waar ze in afwachting van elke volgende hit ‘nevenklassementen’ bedenken waarin ze kunnen scoren.

Eurobilltracker is tevens gratis. Het is een heel fijn tijdverdrijf, een enige mogelijkheid om met je eurootjes om te springen.

About the Author

>