Zichtrekening

Rentevergoeding op de zichtrekening

Bij heel veel bankinstellingen krijgt u op uw zichtrekening geen extraatje bovenop uw intrest maar moet u integendeel fors gaan betalen. Zeker wanneer u negatief gaat,in het rood dus, maar ook wanneer het bedrag positief is. U draait immers meestal op voor het gebruik van uw pasje, en door het spelen met de valutadatum ziet u nog eens geld verloren gaan.

Betaalverkeer banken

De bankinstellingen doen hun beklag wat betreft de zichtrekeningen. Die zouden veel te duur zijn en te lage winsten boeken. Ook voor dat probleem hebben de banken een uitkomst bedacht. U betaalt gewoon voor uw pasje een keer per jaar of per drie maanden, u betaalt tevens voor uw briefomslagen, uitdraaien, voor afsluiten van een nieuwe zichtrekening kortom voor alle mogelijke zaken. Als toemaatje krijgt u een betrekkelijke lage spaarrente, indien we rekenschap houden met de vele renteverhogingen die de Europese Centrale Bank ondertussen heeft ingevoerd. De gelddepreciatie stijgt alsmaar, en wordt nu reeds in Duitsland ver boven de 3% beraamd. Bovendien zijn de opbrengsten op internetspaarrekeningen zijn nog betrekkelijk laag. Via middelen zoals de valutadatum, en gecompliceerde kleine lettertjes, geraken vele gebruikers nog eens opbrengsten kwijt.

Klantenbehoud

Feitelijk is dat toch heel vreemd. Iedere zelfstandige zal er zeker alles aan doen om een klant niet te verliezen, en zal hij altijd nagaan of hij die consument niets extra’s kan aanbieden? Enkel zien naar de opbrengsten op de zichtrekening lijkt in marketingopzicht behoorlijk kleingeestig. Je kan er toch van uitgaan dat wie afdokt, ook wel op een bepaalde plaats verblijft en nieuwigheden aankoopt, waaraan financiële zaken vasthangen? Wie eigenaar wordt van een huis zal toch veelal een lening afsluiten, wie een voertuig aankoopt kan toch veelal een geschikte offerte worden aangeboden? En zo kan ik nog heel veel andere dingen opnoemen. Nu speculeren mogelijk veel baninstellingen op het feit dat hun klanten hun bank nooit zullen verlaten. Maar ook dat blijkt een vergissing te zijn want langs het internet is op een mum van tijd een rekening geopend. Meestal draait het dan nog om banken die niet gebukt gaan onder een uitgebreid kantorennetwerk, maar via internet simpel producten kunnen aanbieden op maat van de gebruiker. Het zou dan toch logischer zijn om gebruikers in te palmen door ze een beloning op hun zichtrekening te storten? Dat is voor de klant ook veel aangenamer. Hij hoeft niet voortdurend geld over te zetten naar een spaarrekening en hoeft verder niets te doen. Hapt de consument uit eigen beweging toe, dan heeft de bank, zo is gebleken, er veelal een blijvende gelukkige cliënt bij.

De DSB Bank

Een bankinstelling die mijn visie wel lijkt te snappen is de DSB Bank. Daar kunt u simpel een zichtrekening openen en u krijgt er tevens een behoorlijke intrest bovenop zowel op de betaal- als op de spaarrekening! De betaalpas kost u niets en u betaalt niets voor het internetbankieren. Een minpunt op dit ogenblik is dat u geen verrichtingen kunt doen naar buitenlandse rekeningen. Maar binnen eigen land zijn er totaal geen problemen. Uiteraard snap ik wel dat men er van uit gaat dat u niet bij een product blijft, maar u hebt totaal geen verplichtingen. Een aantrekkelijk idee naar mijn mening, maar wanneer zullen de grootbanken dat ook inzien?

About the Author

>